fbpx Volkswagen ускорява трансформацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen ускорява трансформацията

С 4,9 милиона единици, доставките на автомобили  Volkswagen в трудна конкурентна среда през 2021 г. бяха с 8% по-ниски в сравнение с предходната година (2020: 5,3 милиона). Въпреки това приходите от продажби са нараснали със 7% до 76,1 милиарда евро (2020 г.: 71,1 милиарда евро). Оперативната печалба преди специални позиции също нарасна значително, като се увеличи с 2 милиарда евро до 2,5 милиарда евро (2020 г.: 0,5 милиарда евро). Оперативната възвръщаемост на продажбите преди специални позиции през 2021 г. е 3,3% (2020: 0,6%), в рамките на целите от 3 до 4%.

В резултат на рестриктивната политика на разходите, целта за режийните разходи беше повече от постигната през 2021 г. Фиксираните разходи бяха с над 1 милиард евро под цифрата за предкризисната 2019 г. В същото време Volkswagen продължи да инвестира в основните въпроси на бъдещето: Приблизително всяко второ евро, инвестирано или похарчено за научноизследователска и развойна дейност, беше предназначено за електрическа мобилност. Компанията ще инвестира 18 милиарда евро в електрическа мобилност, хибридизация и дигитализация до 2026 г.

Със стратегията ACCELERATE, стартирана миналата година, Volkswagen не само засилва своята конкурентоспособност, но и ускорява нарастването на електрическата мобилност и дигитализацията.

През фискалната 2021 година компанията достави повече електрически превозни средства в целия свят от всякога: Общо повече от 369 000 електрически автомобили (+73 %) – от които около 106 000 PHEV (+33 %) и 263 000 изцяло електрически ( +97 %) – бяха доставени на клиенти. Така Volkswagen удвои доставките на BEV в сравнение с предходната година. Три нови електрически модела бяха представени през 2021 г.: ID.4 и ID.5 – и двата с топ версия GTX – и ID.6 в Китай. През 2022 г. вече се състоя дебютът на ID. Buzz преди броени дни. Предварителните продажби стартират през май, доставката на първите модели е предвидена за есента.

Също така компанията постигна важни етапи в дигитализацията: през 2021 г. Volkswagen стана първият производител на автомобили, който предлага актуализации по въздуха (OTA).

Volkswagen подобрява потребителското преживяване с новия ID. 3.1 софтуер за всички модели от ID. семейството. Новото поколение софтуер ще дебютира в ID.5 и ID. Buzz и ще бъде достъпно последователно за всички ID. клиенти. Благодарение на новия софтуер се съкращава времето за зареждане, повишава се комфорта и се оптимизира работата.

Прогноза за 2022 г.: По-високи приходи от продажби, приходи и доставки на електрически автомобили

Volkswagen планира значително да увеличи доставките на изцяло електрически автомобили през текущата фискална година. Тази цел ще бъде подпомогната от подобрената наличност на полупроводници, очаквана най-късно през втората половина на 2022 г. Освен това Volkswagen очаква увеличение на оперативната печалба, приходите от продажби и възвръщаемостта от продажбите. „Потвърждаваме нашата цел за 6% възвръщаемост от продажбите през 2023 г. Ще поставим следващите етапи за постигане на тази цел през 2022 г.“, каза финансовият директор на Volkswagen Александър Зайц.

Тези насоки обаче зависят от по-нататъшното развитие на войната в Украйна и по-специално от въздействието върху веригите на доставки на Групата и глобалната икономика като цяло. Съществува риск последните събития свързани с войната в Украйна да окажат отрицателно въздействие върху бизнеса на леките автомобили Volkswagen.