fbpx Калашников и рози | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Калашников и рози

На 18 октомври, вторник, от 19 ч. галерия 0gms открива изложба, представяща
последния проект на Мариела Гемишева – Guns and Roses Oil.
В последния си художествен проект - “Guns and Roses Oil”,Мариела Гемишева използва аромата като средство за изразяване на усещане за красота и насилие. Чекмеджето на галерия 0gms е изпълнено с патрони за автомат Калашников 47. В тях е налято чисто розово масло, примесено с малко количество взривно вещество. Полученият така „парфюм” е представен в специално деформирани за проекта патрони, които в случая заместват традиционните мускали. Гравирането на името на авторката и на проекта върху патроните е едновременно подпис върху произведението, но и модна марка. Двойният му статут, характерен за начина, по който Мариела Гемишева работи, връща към разсъждението за стойността на художественото произведение сред множеството от обектите и атрибутите на
съвременната модната индустрия и комерса.
Мариела Гемишевае родена в Казанлък, живее и работи в София.Завършва Академия по Изкуства,Архитектура и Дизайн, Прага. От 2000 година е член на Института за съвременно изкуство, София. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, НХА, София.
Преподавател в НХА, специалност „МОДА”.Носителка е на наградата „Златна игла ’98 за експериментална мода на Академията за мода, България и е Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация”.