fbpx Пет изключителни музеи, които ви очакват за виртуална разходка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пет изключителни музеи, които ви очакват за виртуална разходка

Всички културни и исторически обекти по света затвориха врати и спряха да приемат посетители. Но връзката с уникалните богатства на света не е прекъсната. Новите технологии дадоха уникален шанс милиони хора по света без да се блъскат и да чакат на опашки, да разгледат само с един клик и напълно безплатно изключителни колекции и сгради. По времето на карантина може би е отлична възможност да се възползваме от тези виртуални турове, затова ви предглагаме 5 световноизвестни музеи, които ви очакват. 

Ватикански музеи

Папа Юлий II основава музеите през 16 век. Това изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1400 зали.
Началото е поставено с мраморна статуя, закупена преди 500 години. Скулптурата Лакоон и синовете му – свещеникът, който според древногръцката митология се опитал да убеди жителите на Троя да не приемат гръцкия „подарък“ – Троянския кон, е открита на 14 януари 1506 г. в лозе в Рим. Папа Юлий II изпраща Джилиано да Сангало и Микеланджело, които работели за Ватикана да проверят откритието. По тяхна препоръка папата закупил скулптурата и я изложил един месец по-късно.

ТУК вратите на ватиканските музеи се отварят виртуално, за да направите една изключителна разходка

Лувър – Париж

Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи и днес е един от най-забележителните световни музеи.
За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция.  Лувърът съхранява богатото художествено наследство на Франция от времето на Капетингите през империята на Наполеон Бонапарт до наши дни.
Днес в музея се съхраняват над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени, в осем колекции на площ от 60 600 квадратни метра

ТУК започва вашата виртуална разходка

Прадо - Мадрид

„Прадо“ е музей и художествена галерия в Мадрид, основан през 1819 г., с над 1300 картини в своите експозиции. С над 1,8 милиона посетители годишно, музеят е сред най-посещаваните туристически обекти в Мадрид.
Музеят е уникално богат на картини на европейските майстори от ХVI до XIX, в основната му колекция присъстват изключително много картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя (чиято колекция се радва на най-широко представяне), Рубенс, Йеронимус Бош с най-добрата колекция в световен мащаб именно в този музей, както още и Мурильо, Рафаел, Веронезе и др.

В световен мащаб музеят е определен като „най-голямата концентрация от шедьоври на квадратен метър“. Голяма част от хората на изкуството го определят като „ не най-големият, но най-интензивният”. Прадо има около 950 скулптури, 64000 рисунки, 2400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала. Подобно на други големи европейски музеи, като Лувъра в Париж и Уфици във Флоренция, Прадо дължи своя произход на колекционерското хоби на управляващите династии през вековете. Той отразява личните вкусове на испанските крале и тяхната мрежа от съюзи и политически вражди, така че се превръща в колекция, ненадмината по специални художници и стилове. Много от творбите в музея са създадени по желание на няколко царе, любители на изкуството.

ТУК започва вашата виртуална разходка

Ермитаж -  Санкт Петербург

Ермитажът в Санкт Петербург (от френски: hermitage – „място за уединение“) е най-големият музей в Русия и един от най-големите, най-старите в света художествени и културно-исторически музеи.
Възниква през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II (1729 – 1796). Открит е за посещения през 1852 г. Но официалната му рождена дата е 1764 г., когато в залите на сградата на Зимния дворец били изложени 225 платна на западноевропейски художници. С тях западащият берлински търговец Гоцковски погасил дълговете си към Екатерина Втора.
Общата дължина на близо 400-те зали е 22 километра. Ако посетителят прекарва по 1 минута на всеки един експонат, ще му бъдат необходими 11 години, за да разгледа всичко – при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно.

ТУК обаче може да направите една прекрасна виртуална разходка

Галерия Уфици – Флоренция

През 1559 г. херцогът на Флоренция Козимо I Медичи започва да осъществява своя отдавнашен план да събере важните административни служби – т. нар. uffici, в една сграда. За реализацията на проекта е поканен Джорджо Вазари, който се е учил при Микеланджело. Козимо I му поръчва да построи внушителна сграда, в която да се помещава административният апарат на флорентинската държава. Вазари построява (1560 – 1574) две импозантни крила с колони, ограждащи дълъг двор, който започва от края на площада край Палацо Векио. След смъртта на Вазари (1574) строежът е довършен през 1581 г. от Бернардо Буонталенти и Алфонсо Париги – отново под покровителството на Медичите.
Наследникът на Козимо I – Франческо I Медичи, превръща Уфици в галерия и я отваря за посетители. В основата на тази галерия е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века.

ТУК може да направите своята виртуална разходка