fbpx Камен Донев получи специалния приз на "Аполония" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Камен Донев получи специалния приз на "Аполония"

 

Камен Донев получи специален приз за доказания си принос на българския творец в областта на театъра и изкуството. Традиционното отличие на ОББ, беше връчена на официалното откриване на Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол на 30 август 2013 г.

Призът на банката се дава на заслужил творец, който е допринесъл за развитието и усъвършенстването на изкуството и културата в България. Сред досегашните носители на приза са музикантът джазмен Антони Дончев, режисьорът Камен Калев, певицата Белослава и др.
Отличието представлява пластика с антично изображение на делфин – едновременно древен символ на финансовите взаимоотношения между хората и митичен спътник на Бога на изкуствата Аполон. Традиционно, призът се изработва от пловдивската скулпторка Лина Маджарова. ОББ връчва наградата като генерален спонсор на Празници на изкуствата „Аполония“. Банката подкрепя фестивала за 19 поредна година, като част от всеобхватната й политика за дългосрочна подкрепа на изкуството и културата в България.

Ден след откриването – на 31 август от 23 ч., започна „Щурм на младите в джаза“ – поредица от концерти на талантливи български изпълнители, които до 7 септември ще се развихрят на сцената на ОББ Клуб и ще забавляват посетителите със своите майсторски изпълнения. Концертите стартираха с група Free Style, Southwick, Маги Алексиева MEY и The Band Метаморфоза, а днес почитателите на джаз музиката ще се забавляват в компанията на Мирослав Иванов и Квартет и група Da New Generation.

В рамките на „Аполния”, на 5 септември ще бъде представена и новата поетична книга на Румен Леонидов „Румботавър”. Румен Леонидов е един от първите, който показа кризата на словото, описващо действителността, той загърби официалния, високия език на изказа, неадекватен за променената действителност. Проф. д-р Галя Симеонова-Конах е написала послеслов към стихосбирката „Румботавър”, в който казва: „Румен Леонидов принадлежи към най-значителните и оригинални автори на литературното поколение дебютирало през 80-те години на ХХ век. Още в сборника си „Край на митологията“ поетът се самонарича Румботавър и този необикновено изразителен неологизъм вярно предава качествата на художествената му чувствителност. Метафората на Румботавъра е изведена и в новата му книга. В изданието са включени творби от различни творчески периоди на автора. В лабиринта на съвремието Леонидов коментира опустошенията от комунизма, състоянието на съвременното изкуство, изследва днешната стойност на ценностите, отделя истината от фалша, предлага на младите рецепта как да се опитат да живеят истински“.