fbpx Канят пловдивски панаир в Хонк Конг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Канят пловдивски панаир в Хонк Конг

Канят пловдивски панаир в Хонк Конг

"Заповядайте в Хонг Конг да организирате изложение като вашия технически панаир, тъй като ние нямаме такъв делови форум за машини и технологии"  – такава покана отправи към ръководството на Международен панаир Пловдив Уинг Шам, директор за Централна Европа на Съвета за развитие на търговията на Хонг Конг. Той гостува на ЕСЕН 2011 заедно с директора на Съвета Лора Бушер.
Визитата на двамата официални гости е продължение на посещението на изпълнителният директор на изложбения център в Хонг Конг Клиф Уолъс в Пловдив през юни. Тогава Уолъс заяви: „Ще препоръчам на Съвета за развитие на търговията, който консултира правителството в областта на икономическите връзки, да се осъществят съвместни инициативи с панаира в Пловдив, за да се подкрепят китайските компании, които искат да инвестират на Балканския полуостров и в Европа, защото това е основната цел на тази държавна агенция“.

Гостите са в България, за да използват възможностите на Международен панаир Пловдив за разширяване на деловите контакти, но и да оглеждат целия регион на Балканите за съвместни инициативи в икономиката и търговията. Според тях има потенциал за активизиране на стокообмена между България и Хонг Конг. Той все още е малък – само 95 милиона долара, но през миналата година е отбелязал ръст от 55% спрямо 2009 г., а през първото полугодие на тази година – още 35%.

Панаирът и Съветът за развитие на търговията могат да направят моста, който да свърже фирми от двете държави. "Ще опитаме да накараме компании от Хонг Конг да обърнат поглед към нови пазари, които са малки, но имат потенциал, защото глобалната ситуация в момента е много трудна, особено в Западна Европа и САЩ", заяви Лора Бушер.

Уинг Шам посочи и мястото, където Международен панаир Пловдив може да организира техническо изложение в Хонг Конг – в комплекс до летището с площ от 100 000 кв. метра. С развитието на китайската икономика ще има нужда от техническо оборудване, а това ще привлече много изложители и посетители, описа плюсовете на идеята си той.
„Видял съм много панаири, но съм впечатлен от Пловдивския. Добра концепция е различният дизайн на павилионите и възможността да се показват стоки на открито, а хората да ги разглеждат, докато се разхождат. Като цяло е страхотно“, коментира Шам. „Инвестирали сте много в инфраструктурата, а това е начинът, по който трябва да се правят нещата“, отбеляза Лора Бушер и добави, че „ЕСЕН 2011 представя много важни теми, които засягат всеки човек“.

Facebook коментари