fbpx Kaufland България с уникален сертификат за "умни" сгради | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Kaufland България с уникален сертификат за "умни" сгради

Kaufland България с уникален сертификат за "умни" сгради

 

На специално събитие в най-новия си обект в столицата, Kaufland България представи своя сертификат EDGE. Българската ритейл верига на немския бранд е единствената в света изобщо, която го притежава. EDGE сертификатът е иновация на Световната банка, демонстриращ, че отговорността към околната среда е пряко свързана с „умния“ бизнес и обединява интересите на пазарните лидери в посока енергийна ефективност чрез умно строителство и умни сгради. Сертификатът помага на инвеститорите да планират как да пестят ресурсите в своите нови строителни проекти като предварително може да изчисли колко ресурси ще спести в новия си строителен проект чрез лесен за работа софтуер.

Сертифицирането по стандарта е започнало още от 2006 г. За да запази продуктите свежи по-дълго време, Kaufland създава среда, в която съхранението им е резултат не само на специално отношение на служителите, но и на енергийно ефективните системи и конструкции, които имплементира в сградата. Магазините са снабдени със специални изолационни плоскости и бои, които спомагат за възстановяване на отпадната топлина, с индикатор и сензор за CO2, контролирана вентилация за свеж въздух, кондензационен котел за отопление на помещенията през студените месеци и интелигентно осветление. В резултат консумацията на енергия е намалена с 29,96%.

Материалите, които Kaufland ползва за устойчиво управление на сградата намаляват пък енергийното потребление с 28,99%. Покривната конструкция на магазините е от гофрирани цинкови листове, външните стени са облицовани със стоманен профил, а вътрешните – с твърди плътни бетонни блокове.

Чрез двустепенна водна струя в санитарните помещения, водно-ефективните писоари, аератори и автоматично изключване на крановете, фирмата намалява консумацията на вода с 29,20%.

Всички системи в магазина се управляват от специално програмиран таблет, който дава информация за функционирането на всички елементи, ангажирани със спестяването на ресурси. Достъп до него имат само висококвалифицирани специалисти, които правят мониторинг на работата.

Системите, имплементирани в магазините Kaufland спомагат за намаляване на месечните разходи за електричество и/или отопление с близо 7000 лева. Kaufland не използва фосилни горива за отопление или охлаждане в своята дейност, с което намалява вредното влияние върху продуктите и клиентите си.

 
 

Facebook коментари