fbpx ХоРеКа секторът и търговците са притеснени за настоящето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ХоРеКа секторът и търговците са притеснени за настоящето

Докато инфлацията расте, а страхът от рецесия се засилва, търговците и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) секторът остават притеснени от настоящето и несигурни за бъдещето, показва проучване на Glovo. Близо половината от участниците в изследването твърдят, че са в „режим на оцеляване“, а едва 25% от тях предвиждат значителен растеж до края на 2023-а.

Промяната в потребителските навици след пандемията и последвалият икономически спад са основната причина за тревога. Като непосредствено предизвикателство повече от половината от анкетираните посочват свитите разходи на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се притесняват за бъдещите печалби.

Преобладаваща част от участниците (88%) в проучването са убедени, че за да останат конкурентни на пазара, трябва да познават добре потребителските нужди. Според 76% от запитаните, в бъдеще клиентите ще искат още по-голям избор и по-персонализирани услуги. Близо 40 на сто пък са забелязали, че съвременните консуматори се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, отколкото от преживяването във физическите обекти. 32% смятат оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес.

Промените в икономическата обстановка и в потребителските нагласи мотивират бизнесът да търси нови възможности. Почти половината от анкетираните търговци и ресторантьори (43%) виждат шанс за растеж в привличането на технологичен партньор, показва проучването на Glovo в сътрудничество с изследователската компания Ipsos. На този етап обаче само 34 процента от анкетираните представители на малкия и средния бизнес са се обърнали към технологиите, за да станат по-гъвкави. По този показател България прилича много повече на Португалия, отколкото на Великобритания, където 9 от 10 бизнеса са въвели нови технологии, помагащи им да се справят с предизвикателствата на бързо променящия се пазар.