fbpx Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

Парламентът избра Кирил Вълчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция /БТА/ с мандат от пет години. За него гласуваха 105 депутати, без "против" и въздържали се. След това Кирил Вълчев положи клетва пред Народното събрание, съобщават от БТА.

Другият претендент за поста Ивайло Данаилов получи 65 гласа "за", 2 "против" и 87 "въздържал се".
Парламентът гласува по азбучен ред предложените двама кандидати - Ивайло Данаилов, издигнат от "БСП за България", и Кирил Вълчев, номиниран от ГЕРБ. Съгласно приетите процедурни правила, за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Изборът на генерален директор на БТА премина без дебати в пленарната зала.

Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" и "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода от 1993 до 1995 г. е работил в БТА. От 1993 г. до момента е автор на обзорното седмично предаване "Седмицата" на Дарик радио. Отразявал е редица събития като пратеник на радиото.

Кирил Вълчев е секретар на Съюза на българските национални електронни медии. Като адвокат работи в областта на медиите и интелектуалната собственост. Правен консултант на БТА и Дарик радио. През 2011 г. участва в изработването на Закона за БТА. Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите. Кандидатурата на Кирил Вълчев се подкрепя от и.д. генерален директор на БТА и синдикалните организации в Агенцията, се посочва още в мотивите към кандидатурата му.