fbpx Колко време прекарваме в банята? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко време прекарваме в банята?

Банята е важно място от жилището, в което живеем. Ideal Standard провеждат специално проучване, в което чрез сензори се проследява поведението на хората в банята и това, което те желаят от нея като функционалност. Оказва се, че спред данните, 40% от нас желаят нова баня, но по-интересното е, че мнозинството от нас не искат по-голямо пространство, а просто място, което по-добре да отговаря на индивидуалните нужди.

„Банята е уникално пространство в дома”, каза Д-р Джон Куран, социален антрополог и автор на Бялата книга. „Тя се отличава от останалите стаи в дома, защото трябва да отговори на множество нужди. Банята е пространството, което ни трансформира от едно състояние на ума в друго и поради това може да отбележи различните персонажи, които сме през деня. Тези характеристики на трансформация означават само, че банята е свързана с всекидневните ритуали, които ни помагат да определим кои сме”.

изайнът на баните – местата за съхранение на вещи, санитарната арматура, естетиката и различните размери, е опит да се отговори на всички нужди на членовете на едно домакинство. Това е истинско предизвикателство, още повече в светлината на бързите демографски промени, при които се забелязва нарастване на броя на домакинствата съставени само от един човек, само от възрастни или от няколко поколения“, добави още той.
За всяка една от баните, участвали в изследването, Ideal Standard създаде „профил на банята” на базата на събраните проучвания. Всеки един профил на баня може да се смята за отправна точка, когато се проектира баня за различни типове нужди.

Данните от количественото проучване на Ideal Standard показват, че родителите прекарват повече време в банята от средното, особено когато децата им са под 5-годишна възраст.
По-възрастните хора, които живеят сами или са двойка са по-доволни от своята баня, разполагайки с пространството, веднъж след като децата са напуснали дома. Тази група използва най-много от пространството в банята за съхранение на вещи, въпреки факта, че пространството удовлетворява по-малко нужди от средното.

За хора, живеещи заедно – например студенти, които споделят общ апартамент или семейства, в които децата са се прибрали от университета, банята е по-скоро възприемана като функционално пространство. Тази група избягва дългите бани и предпочита вземането на душ пред ваната. Тези бани често се съчетават с перално помещение. Никой не доминира в тези домакинства, което означава, че често човекът в банята е подложен на натиск да прави, каквото има да прави и да излиза.

Бидетата са много разпространени в някои части на Европа и почти непознати в други. От години дизайнерите на бани се чудят колко често реално се използват бидетата. Нашето проучване показа, че извън Италия, където бидетата се смятат за важна част от банята и са често използвани, французите и британците рядко ги използват.

Кой колко прекарва в банята?

- Средно човек сутрин е в банята 25 минути и 59 секунди. Британците са най-бързи – 19 мин. 42 сек., с почти осем минути по-бързи от германците (27 мин. 35 сек.), италианците (27 мин. 33 сек.) и французите (27 мин. 11 сек.);
- Жените прекарват средно с 1 мин. 13 сек. по-дълго време в банята в сравнение с мъжете;
- Хората под 30 години прекарват средно с 1 мин. 39 сек. повече време в тоалетната в сравнение с хората над 55 г. (най-вероятно си проверяват Facebook-а, отколкото да четат книга!);
- Французите са най-големите фенове на ваната – 50% от тези, които разполагат с вана я използват всеки ден поне веднъж;
- 35% от френските домакинства нямат тоалетна в основната баня;
- 95% от италианците имат бидета;
- групата на 18 до 30-годишните са отворени да споделят пространството в банята. Душовете за двама са по-малко желани от респондентите на възраст над 30 години, а за тези над 50-те банята е изцяло лично пространство;
- германците са най-нещастни със сегашната си баня, докато британците са най-щастливи.