fbpx Летящото богатство от България до Америка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Летящото богатство от България до Америка

На 5 май 2012 г. (събота) в столичната Зоологическа градина Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива фотоизложбата "Летящото богатство: от България до Америка". Експозицията е разположена на алеята пред Учебния център, на гърба на езерото с пеликаните. Изложбата ще може да бъде разгледана до края на май.

Фотоизложбата представя уловените моменти на видове птици, които се срещат в България, и техните братовчеди от Северна Америка. Ще видите 13 двойки птици, обединени по различни признаци. Някои от тях си приличат на външен вид, но начинът им на живот е напълно различен; други са със сходна роля в природата, а нямат видима прилика. В природата има логика, но тя е подчинена на собствени закони. Запознайте се с птиците на два континента и вижте как средата ги е променила.

Всички снимки са заснети от фотографи природолюбители, за които престоят сред природата не е просто разходка, а истинска страст. Снимането на дива природа и птици изисква много специални умения, голямо търпение и добро отношение към всичко, което ни заобикаля. Като разкриват пред нас красотата и уязвимостта на животните, фотографите допринасят за опазването на природата.

БДЗП организира изложбата в рамките на проекта “Вижте за първи път: летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира България като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни и в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.