fbpx Мащабен културен проект стартира в община Шумен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мащабен културен проект стартира в община Шумен

Мащабен културен проект стартира в община Шумен

„Шумен – живият град“ е проект на Община Шумен, който в продължение на една година ще обогатява културния живот на жителите на Шумен и ще работи за утвърждаването на града и региона като център на духовността, знанието и творчеството. Инициативите по проекта са в подкрепа на кандидатурата на града за титлата „Европейска столица на културата 2019“.

За 2013 г. са планирани изложби, концерти, семинари, дебати, улични постановки и други културни активности. Обединяващото звено на всички тези събития е темата за българската писменост, а шуменци ще бъдат провокирани и лично въвлечени в тях. Това ще подпомогне развитието на артистичните заложби на местното население и интегрирането му в културния живот на Европейския съюз.
Целта на проекта и свързаните с него изяви е да се постигне чувство за принадлежност към местния културен живот и приобщаване на различните социални групи, които остават дистанцирани от някои традиционни празници на града – учениците, хората в неравностойно положение, етническите общности, живеещите в периферните райони.

Културният проект е уникална възможност за обновяване на духовния живот на град Шумен, за промяна на представата за него и за популяризирането му в европейски и международен план.

Титлата „Европейска столица на културата“ допринася за сближаването на европейските народи. Тя е създадена с тази основополагаща идея през юни 1985 г. от Съвета на министрите на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. Инициативата предизвиква огромен интерес и придобива все по-голямо влияние в Европа и оказва ярко културно и социално-икономическо въздействие.

Facebook коментари