fbpx Международен конкурс събира млади цигулари в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Международен конкурс събира млади цигулари в София

 

От 26-ти до 29-ти ноември в София ще се проведе Третият международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“. Негов организатор е Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“. Международният форум, който се провежда веднъж на две години, е част от проекта „Шакона“ на Клуба. Музикалното събитие се провежда със съдействието и подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието, Столична програма „Култура“ на Столична общинаНационалната комисия за ЮНЕСКО към МВнР, Държавния културен институт към МВнР, Италианския културен институт, медийните партньори БНТ, БНР и други. Конкурсните турове, както и гала концертът се провеждат в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Въпреки, че днес името на Васко Абаджиев (1926-1978) не е много популярно у нас, той е музикант с европейско и световно значение, рядък талант, допринесъл за утвърждаване на българската цигулкова педагогическа школа и музикално изкуство. Именно чрез международната конкурсна форма, носеща неговото име, се утвърждава и националната памет за личността на великия български цигулар. Конкурсът създава възможности за начало и развитие на успешна кариера на талантливи български и чужди цигулари.

Тази година организаторите разширяват формата на форума в три тура и гала-концерт на лауреатите с участието на симфоничен оркестър, който ще се проведе на 29 ноември, 18:00 ч. в концертна зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров", бул. Евлоги и Христо Георгиеви 94 с вход свободен.

Наградният фонд е 4 300 евро, като ще бъдат връчени и специални награди. Изтъкнати български и чужди музиканти са членове на журито: председател проф. Ангел Станков и членове: проф. Ирина Бочкова (Русия), проф. Йоханес Майсл (Австрия), проф. Рудолф Бухман (Австрия), проф. Йосиф Радионов (България); почетен член – проф. д-р Димитър Момчилов.

Българският цигулар Васко Абаджиев  (14.01.1926 -14.12.1978) е син на професора по цигулка Никола Абаджиев и на Лала Пиперова, пианистка. Едва шестгодишен свири във Виена пред журито на Първото международно състезание по цигулка и става сензацията на състезанието, а година по-късно вече свири собствени композиции. След като деветгодишният Васко получава диплома за завършено средно образование, през 1936 г. той заминава със своите родители за Брюксел. Там, на Първото международно състезание "Е. Изаи", печели Специалната награда с най-висок състезателен бал. През май 1938 г. Васко Абаджиев е отличен с Първа награда и златен медал на VІ-я Международен конкурс по цигулка "Фриц Крайслер" в Лиеж. Той получава също така първа награда на консерваторията в Брюксел и златен медал от крал Леополд. След като тринадесетгодишното българско дете-чудо завършва консерваторията в Брюксел с най-високо отличие, то триумфира с концерти в Белгия, Германия, Франция, Италия, Дания и Швеция.

В началото на Втората световна война семейство Абаджиеви се заселва в Берлин. Там Васко концертира под диригентската палка на В. Фуртвенглер, К. Бьом, Н. Бонгарц, Х. Абендрот, Й. Менгелберг и др. прочути диригенти. От 1952 до 1956 г. живее със своята майка почти изключително в България, където изнася много, станали легендарни концерти. През 1952 г. е отличен с най-високото отличие за култура в България - Димитровска награда І-а степен. В края на 1956 г. Васко се заселва с майка си в Германия. След нейната смърт (1965 г.) следват 13 тежки и тъжни години за абсолютно непрактичния и несамостоятелен виртуоз. На 14.12.1978 г. Васко Абаджиев е намерен мъртъв в градската железница на Хамбург. За поколенията остават спомените за неговите феноменални изпълнения и записите, голяма част от които са запазени в Златния фонд на Българското радио. Връх на неговото майсторство са интерпретациите на произведенията на Й. С. Бах и на Н. Паганини.

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата.