fbpx Междусистемната газова връзка България-Сърбия ще заработи през 2017 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Междусистемната газова връзка България-Сърбия ще заработи през 2017 г.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия се очаква да бъде готова най-късно през 2017 г. Днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с министъра на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия – Зорана Михайлович. По време на разговора министърът е информирал сръбската делегация и за напредъка по изграждането на интерконекторната връзка с Румъния. Очаква се през 2014 г. строителството й да приключи и тя да заработи. Като голям напредък за България в диверсификацията на доставките министърът на икономиката и енергетиката посочи подписаното от „Булгаргаз“ споразумение с консорциума „Шах Дениз“ за получаването на приблизително 1 млрд куб метра газ.

Сърбия разчита на газовата връзка с България и нашето желание е да бързаме с изграждането й, съобщи сръбският министър. Според Зорана Михайлович дори е възможно работата да приключи още в края на 2016 година. Тя допълни, че проектът ще даде повече стабилност в енергетиката и ще доведе до положителен икономически прираст в страната.