fbpx Милениумите събират левчета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Милениумите събират левчета

Оказва се, че милениумите (родените между 1980 и 2000 г.), заделят пари за неочаквани ситуации. Те са ъпгрейднали ритуала със събиране на монети в касичка и практикуват алтернативното спестяване на левчета. Събират монетните левчета, които им попадат и не ги харчат за определено време. Този тип спестяване е много актуален сред по-младите хора, защото не го усещат по джоба си.

За една година по-активните събират между 300 и 500 лева, които най-често използват за почивка, нов смартфон и скъпи дрехи.

„За спестяването с левчетата чух първи курс в университета. Една колежка каза, че е заминала на дълъг уикенд с гаджето си, като е спестила 300 лева на монети. Опитах и аз и за година спестих близо 500 лева. Те бяха по-голямата част от сумата, която бях предвидила за море с приятели“, разказва Ива (23 год.), последна година студентка, която работи като сервитьорка.

„Събирам левчета от около 4 години. Сумата, която имам надхвърляше 1000 лева, последният път, в който съм ги броил (преди повече от 6 месеца). Не събирам монетите с цел да си купя нещо, просто самата идея много ми харесва. Не мисля скоро да харча тези пари.“, обяснява 28-годишния програмист Иван, който работи за голяма международна фирма.