fbpx министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия е на посещение в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия е на посещение в България

етикети

“За нас това е исторически ден, тъй като това е първата среща между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и креативната икономика на Индонезия“, каза министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия Н. Пр. Сандиага Салахудин Уно, който е на посещение в България и се срещна с новия министър на туризма - Зарица Динкова. „Най-добрият начин да започнем нашите отношения в туризма е с кулинарно преживяване. Решихме, че България ще бъде нашия кулинарен хъб за Европа”, каза още индонезийският министър, който посети в рамките на деня фабрика за производство на индонезийска храна в близост до Пловдив. В срещата се включи и посланикът на страната Н. Пр. Иуан Богананта (вляво на снимката).

Двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството и обмена на кадри в туризма. Индонезия е държава, в която 45 млн. души са заети в туризма и креативните индустрии. Имайки богат опит в сектора, държавата разполага с висококвалифицирани кадри, които проявяват интерес към България. По  данни на WTTC,  през 2022 г.  в туризма  и свързаните с него  отрасли  се е формирал БВП на стойност 45.5 млрд. долара, като  туризмът е създал и над 11 млн. работни места в Индoнезия.   Според прогноза на WTTC делът на туризма в индонезийската икономика се очаква да нарасне от 3,6% до 5,7% в следващите 10 години, а броят на работните места в туризма и свързаните с него отрасли да достигне 16 млн. до 2032 г.