fbpx Ползването на злена енергия в България до 2035 г. трябва да надхвърли 30% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ползването на злена енергия в България до 2035 г. трябва да надхвърли 30%

Брутното вътрешно потребление за потребление на зелена енергия в България към 2035 г. да надхвърли 30%. За сравнение в момента то е около 20%, като енергийният микс от чиста енергия включва 4% соларна енергия, под 4% - вятърна, а останалите - от водно-електрическите централи. Това са целите, които имат Българската фотоволтаична асоциация, коментирани по време на „Ден на соларната енергия 2022“ в Пловдив.

Поставените цели за потребление на зелена енергия – от 4% да достигнат 30% предполага растеж на компаниите и продажбите на пазара над 10 пъти.

Фокус на българската фотоволтаична асоциация продължават да бъдат и домакинствата с проект, който ще позволи инсталации до 10 кВтч да бъдат финансирани в размер до 15 хил. лева, с възможност за съхранение на енергия и управление на тези мини фотоволтаични централи.

Специален гост на Ден на соларната енергия 2022 бе управляващият партньор на адвокатско дружество Си Ем Ес София адв. Сирлещов който анализира възможности за финансиране на инсталации от хибриден тип с батерийни технологии, за собствено потребление, както и при пустееща земя, акцентирайки върху инвестиционната стойност на соларната енергия. Експертът по право сподели за „безпрецедентно нарастване на инвестиционната активност, дори и на зелено“, за това, че „все повече се говори за възможностите за проектиране и строителство на floating централи (електроцентрали, плаващи върху вода) и на rooftop (покривни) централи, което дава ясни заявки за перспективите на зелената енергия.“ Адв. Сирлещов също наблегна на важността на своевременните доставки, на качеството на панелите, както и на бързината при обслужването и смяната им.

Мартин Лечев (на снимката), търговски директор на КП Имобилиен, водещ дистрибутор в България на марките за соларни решения Huawei Solar, Astronergy и Aerocmpact, постави акценти върху значимостта на логистичната база, експертността на екипа и качеството на използваните компоненти за изграждане на системи с минимални оперативни разходи и оптимална възвращаемост на инвестицията.

Бизнесът обсъди и международните политики за насърчаване на енергийната независимост, включвайки възможностите на защитените зони в Натура, както и на земеделските земи в категория 7. В акцент от форума се превърнаха и системите с вграден механизъм за проследяване на траекторията на Слънцето, наричани тракери. Според данни на експертите при употреба на тракери, чиято роля е да завъртят панелите с цел да максимизират производството на електроенергия, се отчита 40% по-висока производителност годишно.