fbpx Министрите на икономиката, енергетиката и туризма поеха постовете си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Министрите на икономиката, енергетиката и туризма поеха постовете си

Основният приоритет в нашата работа ще бъде развитието на малкия и средния бизнес, който във водещи европейски страни като Германия и Великобритания е гръбнакът на икономиката. Ще положим максимални усилия да намалим административната тежест върху малките и средните предприятия. Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономиката Божидар Лукарски на церемония в Министерството на икономиката и енергетиката, което се разделя на три самостоятелни ведомства с ресори икономика, енергетика и туризъм. Той подчерта, че подкрепата за компаниите ще бъде осъществявана чрез стимулиране на иновативните технологии, за да може тяхната продукция да достига до повече пазари, а хората да повишат доходите си. Тази амбициозна задача ще бъде осъществявана и чрез механизмите на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по която имаше забележки от Брюксел. Имаме много кратък срок за отстраняването им, за да може програмата да стартира максимално бързо и пълноценно, акцентира Лукарски. Той анонсира, че до месец ще е готова детайлна програма за управление на сектора.

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова подчерта изключителното значение на сектора за икономиката на страната. Според нея той трябва да се управлява по начин, който да спре натрупаните негативи. Трябва да се въведат добрите европейски практики и стандарти, подчерта министър Петкова. По думите й секторът трябва да се стабилизира така, че да има дългосрочна визия, което ще се постигне чрез реформи и спешни действия. Енергийният министър поясни още, че екипът й ще се позове на анализите на служебното правителство за отрасъла, за да се идентифицират основните рискове в него и да се предприемат бързи и адекватни мерки за излизане от критичната ситуация. Като начало тя визира стартирането на ревизия в енергетиката, която да констатира реалното й състояние.

Огромно предизвикателство и отговорност е поемането на поста министър на туризма, стана ясно от думите на новия му титуляр Николина Ангелкова. Тя припомни, че обособяването на самостоятелно министерство в сектора бе един от основните предизборни ангажименти, поети пред бранша. Туристическият сектор формира около 15% от БВП на страната ни. България има огромен туристически потенциал, който трябва да се разгърне със съвместните усилия на държавата, бизнеса, научните среди, местната власт и с всички заинтересовани страни, каза още Ангелкова. Тя подчерта, че ще разчита на диалога с тях, което ще помогне да се реализира заложеното в Стратегията за устойчиво развитие на българския туризъм включително чрез привличане на повече средства по европрограми и проекти, за да се превърне България в целогодишна туристическа дестинация. Стратегията и нормативните документи в сектора ще бъдат обсъдени отново с всички заинтересовани страни.

Служебният министър Васил Щонов пожела успех колегите си, пред които има много предизвикателства. В енергетиката основните проблеми според него са текущият дефицит на обществения доставчика, подготовката за зимата и евентуална газова криза. Той очерта приемственост с новия екип в работата по диверсификацията на доставките, ускоряването на интерконекторните връзки със съседните ни страни, удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ и др. В сферата на икономиката Щонов обърна внимание на максимално бързото въстановяване на евросредствата и одобряването на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, които да стимулират отрасъла по най-бърз и ефективен начин.