fbpx Младежи ще демонстрират възможности пред бъдещи работодатели | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младежи ще демонстрират възможности пред бъдещи работодатели

Сръчни ръце и пъргав ум ще демонстрират ученици от цялата страна по време на Петата панорама на професионалното образование на 19 април 2013 г. в Международен панаир Пловдив. Очаква се да участват над 500 средношколци.
Панорамата разширява връзките между средното образование, бизнеса и висшите училища в България. Тя показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката. Форумът се организира от Министерството на образованието, младежта и науката. Партньори на неговото пето издание са Международен панаир Пловдив, фирми и браншови съюзи.
В редица състезания учениците ще покажат своите знания, умения и компетентност, с които не отстъпват на истинските майстори.

18 отбора от готвачи и сервитьори ще си оспорват титлите в два тура. Те трябва да направят и поднесат ястия, да препоръчат най-подходящите вина и да представят менюто си на български и чужд език.Техните колеги, специализиращи хлебарство и сладкарство, също ще покажат тънкости в приготвянето и украсата на хлебни и сладкарски изделия, както и в тяхното презентиране. Младите бармани ще имат само 5 минути, за да сътворят атрактивен коктейл. Бъдещите готвачи и сладкари ще се изявяват наред с утвърдени майстори, участващи в турнирите за Националната кулинарна купа на България на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.
В състезанието за най-добър млад строител ще се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки. Надпреварата по приложна електроника „Мога и зная как“ е за монтьори на електронна техника и компютърни системи.

Млади мебелисти ще покажат колекции от среден и висш клас. Идеи за уюта в дома ще дадат озеленителите и цветарите, които ще аранжират кошници, икебани и букети по зададена тема.
Креативността е най-важният критерий, на който трябва да отговорят претендентите в конкурса по фризьорство и грим на тема „Красиви и дръзки в ежедневието – елегантен пънк“. Собствен стил ще покажат участниците в конкурса по моден дизайн и десениране на тъкани.
Оспорвана ще бъде конкуренцията и в категорията „Най-добра бизнес идея“. Отборите трябва да генерират 3 предложения по зададен проблем, а после да представят и защитят едното от тях в рамките на 20 минути.

Паралелно с Петата панорама на професионалното образование в националния изложбен център ще продължи и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2013. Над 850 ученици и студенти от 8 държави ще демонстрират своите бизнес умения в 13 конкурса. ТФ ФЕСТ се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Международен панаир Пловдив.
Двете прояви дават възможност на учениците да се представят пред бъдещи работодатели, а на бизнеса – да намери подходящи кадри.