fbpx Започва най-големия форум за агробизнес, вино и храни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва най-големия форум за агробизнес, вино и храни

Възходящ тренд на производството се наблюдава в почти всички отрасли на селското стопанство, подчерта министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Международен панаир Пловдив. Събитието е единствен по рода си на Балканите, а неговото второ издание е по-мащабно от предишното.

По-големия интерес към проявата отбеляза и министър Танева в приветствието си, преди да пререже лентата. Мегафорумът продължава от 24 до 28 февруари 2016 г. с участието на над 670 компании от 29 държави.

Под егидата на Министерството на земеделието са четирите най-значими изложения, включени в него – Международната селскостопанска изложба „Агра“ със специализираната изложба „БиоАгра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти.В рамките на инициативата са също „Апи България“ - за пчеларство, и „Вкусове от Италия“ - за храни и вина. Така се обхваща цялата верига от нивата до трапезата.

По-голямо е чуждестранното участие и в „Агра“, и във „Винария“, а българското става по-силно като ниво на презентираните продукти. Заради големия интерес е разширен Градът на виното, където съвместно се презентират вина, спиртни напитки и храни от участници в изложбите „Фудтех“ и „Винария“, на която се завърнаха известни български изби.

Всичко това е знак, че редица важни отрасли влизат в по-висока орбита, заяви при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Забелязваме тенденция доста фирми да участват в по 2-3 наши изложения през годината. Очевидно, бизнесът започва пазарна експанзия“, отбеляза д-р Иван Соколов на пресконференция преди старта на мегафорума.

Участниците в него демонстрират модерни технологии, техника, оборудване и материали за над 150 бранша. Научните институти от състава на Селскостопанската академия показват последните си разработки. В Конкурса за иновации се състезават 35 новости. Експозициите са разположени в шест палати и откритите площи край тях в панаирния комплекс в Пловдив.

Съпътстващата програма включва 48 събития. Освен делови и научни прояви, в нея има художествени изложби, фолклорни спектакли, дегустации на вина и храни, кулинарни демонстрации и конкурс „Изборът на потребителя“.

Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за тях - прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове Earth Way и Tyrolbox за бране на плодове.