fbpx И Нидерландия ни постави в черния списък на страна с висок риск от коронавирус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

И Нидерландия ни постави в черния списък на страна с висок риск от коронавирус

Нидерландия е поредната държава, която постави в черен списък България за страните с висок риск от зараза от коронавирус и затова от 16 юли 2020 г. нидерландските власти въвеждат 14-дневна карантина в домашни условия за всички български граждани, котио пристигат в Кралство Нидерландия.

Всички, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция.  Сертификатите трябва да са на английски език и да съдържат името и номера на паспорта или личната карта на пътуващия. Тестовете за коронавирус трябва да са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Остава задължението за попълване на формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF), а  минималният срок за попълване се намалява от 48 на 24 часа преди пристигането в Гърция. Формулярът е достъпен на адрес Travel.gov.gr. Гръцките власти си запазват правото на случаен принцип да тестват туристите, минаващи границата.

От 15 юли 2020 г. Русия отменя задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната, но на чуждестранните граждани е необходим сертификат на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни същите да бъдат подложени на тест на руска територия.

Унгария въвежда задължителна 14-дневна карантина на българите, влизащи в страната й, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

 

От 15 юли 2020 г. Босна и Херцеговина разрешиха влизане в територията й, ако българските граждани представят удостоверение за отрицателен тест за COVID – 19, извършен през последните 48 часа преди влизането.

Австрия въведе 14-дневна карантина за български граждани, които не разполагат със сертификат за отрицателен тест за COVID-19, считано от 9 юли 2020 г., а България вече е добавена към списъка от държави, за полети от които е наложена забрана за кацане на австрийска територия, която е в сила до 31 юли 2020 г.

Литва също въведе 14-дневна карантина за пристигащи от България български и чуждестранни граждани, считано също от 9 юли 2020 г., подчертава МВнР.

Тунис също постави България в групата държави с умерена степен на зараза (оранжева категория). Изисква се представяне на резултати от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди полета и максимум 120 часа преди пристигането на тунизийска територия. При влизане в страната остава задължението за 14-дневна самокарантина и при проява на симптоми може да бъде поискан PCR-тест за сметка на лицето.