Украински стоки могат да стигнат до ЕС чрез България

Украински стоки могат да стигнат до ЕС чрез България

Новият посланик на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи се срещна с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. Посланикът сподели, че Украйна е в процес на икономическа реформа и миналата година е отбелязала растеж около 4%. Страната му се стреми да привлече чуждестранни инвестиции. Има български фирми, които са инвестирали в Украйна, например в завод за преработка на кварцов пясък за производство на стъкло, в индустрията и т.н. По мнението на посланика примерите за такова инвестиционно сътрудничество трябва да са повече. Съществуват възможности в областите енергетика, земеделие, туризъм. Обсъжда се промяна на законодателството, която да позволи закупуването на земя в Украйна. Към момента тя може да се използва под аренда.

Украински стоки могат да намерят пазар в ЕС през България, а български стоки да бъдат представени в Украйна. Водят се преговори с ЕС за споразумение за асоцииране и споразумение за свободна търговия. Очакванията на Украйна са до края на 2011 г. те да бъдат финализирани. Тези преговори ще повлияят и на отношенията на Украйна с Митническия съюз между Русия, Беларус и Казакстан.

Бе повдигнат въпросът за либерализирането на визовия режим за украински туристи, желаещи да почиват в нашата страна. Освен това посланик Балтажи заяви, че предстоящото европейско футболно първенство през 2012 г. в Полша и Украйна e предпоставка повече туристи да посетят страната и това също крие потенциал за подобряване на климата за бизнес между двете страни.

 

Facebook коментари