fbpx Младежи се надпреварваха в #BG10xEU Хакатон. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младежи се надпреварваха в #BG10xEU Хакатон.

Младежи се надпреварваха в #BG10xEU Хакатон.

Проектът на екип „Призма“, който цели разработването на приложение за директен превод на заснет текст към жестомимичен език е победител в 24 часовия #BG10xEU Хакатон.
Приложението ще предлага още възможности за превод от жестомимичен език към текст и обучения по жестомимичен език. Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към различен жестомимичен език.
Иновативният проект получи 10 000 лева от Мтел, с които ще реализира идеята.

Победителите извоюваха първото място в конкуренция с над 350 участници и 49 отбора от София, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добрич, Каварна, Стара Загора, Перник и други. По време на форума Мтел отличи и още един проект за добро представяне – този на отбора „Джам врата – врата джам“. Негови автори бяха четирима 16-годишни ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ София. Те разработиха интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите.

Надпреварата се организира от Мтел със съорганизатори Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Асоциацията за развитие на София. Студентите представиха свои разработки, целящи да намерят решения на проблеми, които ни очакват през следващите 10 години. Основните теми, в които бяха съсредоточени усилията им бяха образованието и екологичната устойчивост.

Facebook коментари