fbpx Многото молове намаляват цените на наемите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Многото молове намаляват цените на наемите

Наемите в търговски центрове у нас намаляват, на главните улици обаче са стабилни, това показва последно проучване. Основната движеща сила, разбира се, е пазара. Потвърждават се очакванията на специалистите големите търговски центрове с много развлечения и ресторанти да привличат международните вериги.

На главната търговска улица в София – бул. „Витоша” обаче се създава вакуум и предпоставки за появата на интересни нови магазини. „Периодът е преходен за главната търговска улица на София и най-вероятно ще се нуждаем от малко време, за да се установят приемливите условия за помещенията от една страна и работещите решения от друга“, казва Росен Генев от Forton. Наемът за топ помещенията от 100-150 кв.м по булеварда остава стабилен на ниво 40 евро на кв.м месечно.

До края на 2014 г. се очаква откриването на общо четири нови търговски центъра. Търговските площи ще нараснат с 19% до 119 кв.м на хиляда жители. Съотнесени към покупателната способност на населението (47% от средноевропейския брутен вътрешен продукт на глава от населението по данни на Евростат за 2012 г.), този показател остава на ниво под европейското.