fbpx Могат ли жените да навлязат по-активно в ИТ сектора? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Могат ли жените да навлязат по-активно в ИТ сектора?

 

Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас и по света. Въпреки това нарастват възможностите за развитие и срещаме много реални примери, които показват, че прогресът на нежния пол в тази сфера се случва, особено в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там жените имат успехи дори без нуждата от предходен опит или техническо образование.  

На базата на различни проучвания по темата, България често се гордее, че е сред водещите страни в Европа и света по брой на жените в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 г., едва 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са жени. Страната ни изглежда се справя доста добре – проучване на Евростат за 2017 г. показва, че жените са 34% от заетите в ИТ сектора. Според Индекса на жените в ИТ за 2018 г., дамите в тази сфера у нас са около 30%, което нарежда страната ни на 19-то място сред общо 41 държави, взели участие в изследването. Всички данни сочат, че жените все още са недостатъчно в технологичната и ИТ индустрията. Къде са възможностите за промяна на ситуацията? 

Стъкленият таван и склонността на жените да се подценяват

Обикновено дамите нямат самочувствието да си поискат онова, което смятат, че им се полага, да преговарят за повишение, по-добри условия или допълнителни придобивки. Те често са склонни да подценяват постиженията си, а когато взимат кариерни решения, обичайно  избират хуманитарни професии за сметка на точните науки в областта на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Жените са склонни да потискат стремежа си към лидерство –  обикновено се стремят към баланс, стараят се да са добри екипни играчи и да избягват конфликти и конфронтация на работното място. Също така, служителките от нежния пол са по-умерени в поведението си, по-скромни и избягват риска, който обикновено е свързан със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „стъклен таван“, който спира развитието им към мениджърските постове.

Непланираният успех на жените в ИТ аутсорсинг сектора    

По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от началото на 2018 г., две трети от заетите в аутсорсинг сектора в България са жени. Броят на дамите в големите компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е доста висок. В екипа на Тек Експъртс например, дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето ръководство на компанията. Как се постига това? Има ли неподозирани възможности, които жените започват да откриват?

Лидерите в този сектор предлагат разнообразни шансове за кариерно развитие на дамите, без изрична нужда от образователна степен в ИТ или друга техническа специалност или предишен професионален опит в сферата на техническата поддръжка. Аутсорсинг компанията, която вече има 800 служители в софийския си офис и оперира в 8 локации в Европа, Азия, Африка и Централна Америка, има специално разработена обучителна програма, която дава шанс на жените да се развиват успешно в ИТ сектора, без непременно да са правили планове в тази насока.  

Все повече жени преодоляват предизвикателствата на половото неравенство и успяват в ИТ сектора – упоритостта и увереността в собствените им умения и способности се оказват ключови за това. За компаниите е време да преосмислят ситуацията и да изместят фокуса към индивидуалните качества на всеки служител, към представянето и резултатите му и да загърбят стереотипите.