fbpx Мол манията продължава през 2013 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мол манията продължава през 2013 г.

През третото тримесечие на 2012 г. се появиха нови логистични площи и така общата складова площ в региона на София достигна 686 000 кв.м. Спад отбелязват незаетите складови площи през това тримесечие. Те са 5.2% спрямо 6.4% за предходния период, отчитат от Forton.
Най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи са производителите на резервни части и електроника за автомобили, които търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите. Build-to-suit проектите са основните индустриални имоти в процес на изграждане.

Промяната в данъчната политика на Гърция се отразява пряко върху конкурентноспособността на гръцката икономика. Като резултат гръцки компании търсят икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си. Например гръцки производител на соларни панели подписа 10-годишен договор за релокация на своята производствена база в България.
Средните наемни нива в столицата паднаха с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3.5 евро. Нивата на доходност отбелязаха лек спад и в момента са 11.75% при 12.5% година по-рано, отбелязват още от компанията.

Тенденцията, която експертите наблюдават, е към постепенно, но пък постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи. Според тях логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

Търговски площи

Пазарът на търговски площи е в очакване на трета вълна молове. Според експертите на тя ще доведе до нов етап в развитието на търговските площи, отличаващ се с разнообразие на представените търговски марки и малко проекти в процес на изграждане.
Общият обем на търговските площи остава непроменен през третото тримесечие на годината – 594 410 кв.м, което отрежда по 81 кв.м на 1000 души от населението. Така България остава на 31-во място сред 35 европейски държави. Big-box търговците продължават тенденцията за разширяване на мрежата от бързооборотни стоки.

Нови молове

Към края на третото тримесечие в процес на изграждане са 239 500 кв.м търговски площи. Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 година – Bulgaria Mall (33 000 кв.м) ще отвори врати през ноември тази година, Парадайз Център със своите 80 000 кв.м ще стартира през пролетта на следващата година. В края на 2013 се очаква откриването и на South Ring Mall (72 000 кв.м), Strand, първият открит мол в страната (30 500 кв.м). С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%. Това ще доведе до натиск върху наемните нива. Същевременно търсенето на търговски площи от страна на търговците е активно и е силно насочено към новите проекти. Част от разположените на централните търговски улици наематели търсят варианти за позициониране в предстоящите нови молове.
Наемните нива не отбелязват съществена промяна. Към момента наемите на главните търговски улици се задържат на около 40 евро на кв.м, а в моловете квадратен метър площ месечно продължава да струва 27 евро за магазин от 100 кв.м. В провинцията нивата в търговските центрове се движат между 18 и 20 евро.