fbpx Моловете има все по-стабилни позиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Моловете има все по-стабилни позиции

етикети

Липсата на мащабни нови проекти продължава да концентрира активността на наемателите във вече работещите на пазара на търговски площи. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване бе това на комплекса San Stefano Plaza в центъра на София, който включва 7 000 кв. м търговска част.

Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте. В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква. Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall, а Galeria Plovdiv бе затворен за цялостно преустройство.

„След годините на бързо насищане на пазара с модерни търговски площи, балансът постепенно се възстановява – потреблението плавно нараства, търговците търсят възможности за нови обекти, предлагането се стабилизира. Тъй като нови значими проекти не се започват, стремежът сега е работещите търговски центрове да се позиционират добре и да заздравят позициите си“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

В тази посока продължава и преструктурирането на City Center Sofia. В търговския център приключва обновяването на общите части, както и на по-голямата част от съществуващите обекти. В същото време продължава освежаването на микса от наематели със съдействието на Forton/Cushman&Wakefield като ексклузивен агент. С посредничеството на компанията през първото тримесечие бе подписан договор с Reserved, който ще отвори в мола най-големия си магазин в София. В началото на годината бе открит и обектът на Sport Depot в търговския център. Очаква се цялостният процес по преструктуриране на City Center Sofia да приключи до есента и през септември търговският център да представи новата си концепция.

Стабилизирането на пазара се отрази и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязаха лек ръст и през първото тримесечие достигнаха средно € 28/кв. м. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на € 46 /кв. м.