fbpx Можем да проверим здравните си вноски чрез електронен калкулатор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Можем да проверим здравните си вноски чрез електронен калкулатор

Дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях ще можем да разберем от електронен калкулатор, който ще ги изчислява. Той е публикуван на сайта на Националната агенция за приходите. Услугата е безплатна, а за ползването й не е необходим електронен подпис. С помощта на калкулатора могат да се пресметнат всички вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

За да изчислят задълженията си за здравеопазване, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си, както и начина на осигуряване - като еднолични търговци, упражняващи свободна професия, земеделски- или тютюнопроизводители.

Гражданите могат да проверят безплатно здравния си статус на цената на градски разговор от цялата страна на телефонен номер 0700 18 700 . Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Компютърната система извършва справка в реално време и "прочита" по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права, или не. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи денонощно.