fbpx Националния събор на овцевъдите ще събере хиляди на Гергьовден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Националния събор на овцевъдите ще събере хиляди на Гергьовден

От 6 до 8 май 2016 г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще се проведе петото юбилейно издание на Национален събор на овцевъдите в България. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. Той е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството, което е общия поминък на всички европейски държави и е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, които продължават да съществуват и развиват в цяла Европа и днес.

За събитието пристигат представители на браншови организации от 18 държави - Австрия, Азербайджан, Англия, Грузия, Италия, Литва, Македония, Унгария, Хърватия, Чехия, Черна гора, Молдова, Румъния, Киргизстан, Таджикистан, Гърция, Германия и Йордания. На 7 май в Парк хотел „Арбанаси” в с. Арбанаси те ще се включат в кръгла маса на тема  „Състояние и перспективи на овцевъдството” и ще представят отрасъла в своите държави.

Съборът ще бъде открит в 11,00 ч. на 6 май, Гергьовден, а сред официалните гости ще са посланиците на Беларус, Иран, Казахстан, Мароко, КНДР, Кувейт Албания и дипломати от Русия и Молдова.

Изложението ще е на площ от 100 дка, на които ще има 2 сцени, 3000 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения с коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, зона с техника и съоръжения за животновъдството и др.

В програмата са включени фермерски състезания теглене на товари от коне тежковози, майсторско обезкостяване на агнета, товарене на бали в пикапи. Ще се проведе ХХХІV Национален селекционен преглед-изложение на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче и международна кинеложка изложба.

В Събора ще участват над 55 занаятчии, 17 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 10 производители на местни и млечни овчи и кози продукти и хиляди фермери от страната. Край Петропавловския манастир ще има зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чевермета по родопски, Гергьовски курбан с Ути Бъчваров, нестинари, народни борби и веселия. На 6 и 7 май посетителите ще могат да видят демонстрации на бойни учения на старите българи в спектакъла „Багатур”.

В мобилни експозиции Етнографски музей към БАН, Музей на занаятите-Троян, Регионален исторически музей-Шумен и Исторически музей-Велинград ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете. В изградена на място традиционна 4-метрова колиба от дъбови Федерацията на каракачаните (Сливен) ще подреди своя етнографска сбирка.

На две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, в който ще се представят 2000 изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство и словесния фолклор.  35 изпълнители от цялата страна ще представят варианти на песента „заблеяло ми агънце“ и ще се състезават за голямата награда на конкурса. На Събора ще има детски пленер и изложба с 250 творби от Националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“. За събитието край Петропавловския манастир пристига и уникалното читалище на колела „Бащино огнище“.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 160 000 души.