fbpx Над 1700 фиданки черен бор засадиха в Еленския Балкан | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 1700 фиданки черен бор засадиха в Еленския Балкан

Съмишленици, обичащи българските гори, събра инициативата "Започни просто – засади дърво", подета от Цветомир Илиев, художник, живеещ в Еленския Балкан.
Като творец в многобройните си пътувания до различни места, навсякъде се сблъсква с човешка намеса в дивата природа. Той е силно впечатлен от темповете на изчезване на горите - уви, не само в резултат на природни бедствия, а по-скоро поради причинявани от човека щети - изсичане, лошо стопанисване, пожари. Това провокира желанието му чрез изкуство и организиране на доброволчески акции за залесяване да допринесе за засаждането на колкото се може повече дървета.
Чрез приятелски кръгове и доброволческата платформа TimeHeroes.org успява да събере 14 съмишленици от цялата страна (Радомир, Крумовград, Зверино, Своге, Елена, Варна, Бургас, София, Велико Търново) за залесяване в Еленския Балкан в периода 17-25 октомври тази година.

Благодарение на партньорството на Държавно горско стопанство Елена, под насоките и съветите на "чичо Ваньо", както приятелски всички наричат отговарящия за обучението и работата им служител на Горското стопанство, доброволците участват в залесяването на площи, намиращи се в рамките на 20 дка повалени от снеголом гори. Засаждат фиданки черен бор в района на с. Берковци. Теренът е пресечен. Мястото е каменисто и трудно достъпно.

Групата от 14 души участващи в акцията, събира хора с най-различни интереси и професии - от студенти и в момента неработещи, до зоолог, еколог, зъболекар, биолог, финансов анализатор, занаятчия, художници и стюардеса. При все, че в ежедневието те работят с други "оръдия на труда", само за ден-два усвояват техниката с търнокоп и садило.
Идеята за това първо залесяване успява да набере скорост и подкрепа само в рамките на 2 месеца и се осъществи в резултат на активни разговори и срещи със съмишленици и доброжелатели сред представители на фирми, институции, неправителствени организации и граждани