fbpx Наемите в моловете са спаднали с около 25% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемите в моловете са спаднали с около 25%

Наемите в моловете са спаднали с около 25%

етикети

Спад от 25% са претърпели наемните нива в първокачествените търговски центрове спрямо третото тримесечие на миналата 2009 година, отчита Forton. Наемите на търговските улици пък остават непроменени в сравнение с периода април-юни 2010 година. Около 55 евро на кв.м. за месец е средният наем на главните улици в столицата, докато нивата за другите големи градове са около 30-40 евро на кв.м.
Инвестиционната активност през Q3 2010 остава сравнително ниска, като интересът на инвеститорите е фокусиран главно върху търговските паркове и sale-and-leaseback проектите на т.нар. big-box формати. Нивата на възвръщаемост остават непроменени спрямо предходното тримесечие и за периода са около 9.5% за моловете и 9% за търговските улици.
Пазарът на търговски площи продължава да страда от колебанието на някои търговци дали да разширяват мрежата си от магазини, но се радва на редица позитивни тенденции - наемите не търпят сътресения и запазват нивата си, появяват се ритейлъри от по-слабо активни до момента дестинации. Пример за това са няколко турски марки, които директно навлизат на българския пазар. 

„Въпреки че пазарът на търговски площи все още среща немалко трудности при отдаването под наем, през това тримесечие ставаме свидетели на по-висока активност и повече сделки, най-вече в столицата”, коментира Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton. „Търсенето през последните 3 месеца е значително по-активно в сравнение с 2009 година. Въпреки това интересът не е достатъчен, за да компенсира голямото предлагане, характерно за пазара в момента.”, добавя Киферов.
Показател за позитивните тенденции, които характеризират пазара, е стартиралото строителство на „Paradise Center” – нов проект в столичния квартал Лозенец. След като бъде завършен, обектът ще добави на пазара още 75 000 кв.м. търговски площи и ще бъде най-големият мол в столицата.
 

Facebook коментари