fbpx Търсим излаз на азиатските пазари чрез производство на храни с италиански фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсим излаз на азиатските пазари чрез производство на храни с италиански фирми

Търсим излаз на азиатските пазари чрез производство на храни с италиански фирми

 “Партньорството между България и Италия има традиции и се надявам, че то ще става все по-устойчиво и ползотворно и ще ни позволи да използваме съвместно индивидуалните ни конкурентни предимства.” Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на бизнес форум, който се провежда в гр. Парма. Събитието цели установяване на възможности за сътрудничество между български и италиански компании с фокус върху хранително-вкусовата промишленост, която позиционира региона на Парма като “Столицата на храната” в Италия. Зам.-министър Петров ръководи бизнес делегация, включваща 24 български компании.

“Приоритет в работата на правителството е повишаване конкурентоспособността на българската икономика и излизането на трети пазари, като например азиатския”, заяви зам.-министър Петров, като посочи, че именно тези перспективни пазари предоставят конкретни възможности за сътрудничество с италианския бизнес. Той добави, че България произвежда специфични продукти с високо качество, които могат да бъдат развивани в сътрудничество така, че да бъдат реализирани успешно на глобално ниво.

Посланикът на РБългария в Италия Н. Пр. Марин Райков посочи, че регионът на Парма предоставя изключително добра база за такова сътрудничество предвид сходната структура на икономиките ни. Хранително-вкусовата промишленост заема дял от 38% от целия промишлен оборот на провинцията, като близо 1200 компании в сектора осигуряват заетост на 15 000 души. Над 600 са компаниите в региона, които произвеждат необходимото оборудване за преработване и пакетиране на хранителните продукти. Основната сила на региона е в преработката на мляко и млечни продукти и консервираните храни. По думите на посланик Райков България има традиции в стъклопроизводството и сирената наред с други, като стратегическата локация на страната ни на моста между Азия и Европа ни превръща в ценен партньор за италианския бизнес. “България търси дългосрочни партньори, а не инвеститори, целящи бърза реализация”, допълни той.

Зам.-министър Петров посочи още, че политическата стабилност на страната ни и постигнатият сериозен ръст на българската икономика ни превръщат в потенциален партньор за италианския бизнес със сериозни перспективи. Той подчерта, че основната движеща сила трябва да е регионалното коопериране между двете страни, като покани представители на водещи фирми от Парма да посетят България и да се запознаят с възможностите за съвместно производство в български предприятия.