fbpx Най-силно полугодие в търсене на офис имоти след кризата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-силно полугодие в търсене на офис имоти след кризата

Най-силно полугодие в търсене на офис имоти след кризата

Възстановяването на пазарите на бизнес имоти се прехвърли върху инвестиционните сделки. По предварителни данни за първата половина на 2014 г. са завършени 10 сделки срещу 5 в същия период на миналата. Ръстът беше подсилен от първата инвестиционна сделка с чуждестранен инвеститор, съобщиха от консултантската фирма за имоти Forton, стратегически партньор за България и Македония на глобалната компания Cushman & Wakefield.

През първите шест месеца на 2014 г. са приключени транзакции на стойност поне 25.6 млн. евро, число, което не включва сделката за „Сити център София“, тъй като нейната стойност не е обявена официално. След ревизия на данните Forton отчита, че през 2013 г. инвестициите в бизнес имоти са възлезли на 66 млн. евро. В този пазар влизат покупки на завършени бизнес сгради, както и на земя за строителство.

„И инвеститорите, и продавачите се активизират през 2014 г. вследствие на перспективите за по-висок ръст на икономиката и стабилното търсене на бизнес имоти. Политическите трусове и събитията в банковата система настъпиха едва в края на полугодието, поради което все още не сме наблюдавали влиянието им върху пазара. Интересът остава силен и поради това смятаме, че е напълно възможно прогнозата ни за €130 млн. евро общ обем на пазара в края на годината да се изпълни“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Търговските площи отнемат първото място от хотелите, след като Revetas Capital Recovery Fund придоби „Сити център София“. „Още е рано да говорим за тенденция, тъй като обемите и в двата сектора в последните години се предопределят от единични сделки. През миналата година това бяха „Панорама мол“ в Плевен и хотел „Хилтън“, а през тази до момента „Сити център София“ и хотел „Родина“, каза Михаела Лашова. „Все пак интересът към търговски площи с потенциал за преструктуриране остава силен, макар че кредиторите, настоящите собственици и бъдещите инвеститори трудно постигат съгласие за цената.“

От Forton смятат, че шансове за възстановяване имат търговски проекти, които са изградени по установени международни стандарти и имат привлекателно местоположение, но високото равнище на задлъжнялост и липсата на професионално управление им пречат да реализират пълния си потенциал.