fbpx Немска компания за информационни кабели и електронни компоненти направи “първа копка” на завода си във Враца | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Немска компания за информационни кабели и електронни компоненти направи “първа копка” на завода си във Враца

 

Днес във Враца бе поставено символично началото на строителството на първия завод в страната на немската компания MD ELEKTRONIK, който ще бъде построен от българската строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов”.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия.”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK по време на церемонията. Също така допълни: „В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.“
До 2020 се очаква заводът на MD ELEKTRONIK ЕООД да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.

“Горди сме, че за последните три години строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов” е част от реализирането и изграждането на едни от най-ключовите инвестиции в България и в частност- Северозапада. Защото развитието на този район за нас е кауза” – сподели Светослав Богалински - директор „Бизнес развитие“ на строителната компания, която изгради най-знаковите заводи в последно време.

 

Вицепремиерът Марияна Николова коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност.“ Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук.“, подчерта Николова.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни: „Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона.“

Калин Каменов, кмета на община Враца заяви: „Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион.“ Г-н Каменов връчи разрешението за строеж на г-н Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

МД ЕЛЕКТРОНИК е интернационален доставчик за автомобилната индустрия със седалище на фирмата във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Портфолиото включва разработването и производството на проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.