fbpx Незаетите логистични площи са под 3% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Незаетите логистични площи са под 3%

Пилотната сграда от първия проект в сегмента на логистичните площи East Ring беше отдадена в началото на годината. Инвеститорът Glorient подписа с ЕВРО 07 - водещ дистрибутор на следпродажбено обслужване на автомобили. Сделката е за наем на цялата първа фаза с обща площ от 6 400 кв.м.

В района на София делът на незаетите площи е под 3%” и гладът за складови площи с високо качество е осезаем. Наематели се намират изключително бързо.

Като потвърждение на тези думи от инвеститорa Glorient, които първи след кризата оцениха нуждата на пазара от свободни площи, обявиха, че стартират изграждането на втората фаза на проекта с нови 6 400 кв.м складове и офиси, които ще излязат на пазара през Q4 на 2015 г.

Специалистите смятат, че успех ще имат по-агресивните инвеститори, които ще се възползват от рекордно ниското предлагане и ще оберат по-интересните клиенти с проекти, които ще излязат на пазара в следващите 12-18 месеца. По-консервативните инвеститори ще продължат да залагат на built-to-suit проектите, които също имат своя резон и са най-разпространени в последните 3 години.

Освен за активизирането на логистичния сектор, има стабилен ръст в търсенето на производствени площи от страна на индустриални производители, които избират България като нова дестинация за своите предприятия или разширяват вече съществуващи мощности. В края на 2014 г. се сключиха няколко сделки, сред които продажба на фабрика в Перник, където скоро ще започне производство на морско спасително оборудване. Друга сделка е тази за обект във Видин, където търговска площ ще бъде преустроена в производствен цех, в който ще се произвеждат текстилни продукти за водещи световни модни марки.