fbpx Незаконната търговия с хайвер е сериозна опасност за есетровите риби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Незаконната търговия с хайвер е сериозна опасност за есетровите риби

Незаконната търговия с хайвер е сериозна опасност за есетровите риби

Силно застрашените есетрови риби от басейна на река Дунав са изложени на риск поради продължаващата незаконна търговия с техния хайвер с участието на България и Румъния, се казва в доклад на мрежата ТРАФИК, изработен за международната природозащитна организация WWF.
Единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби в целия Европейски съюз са в тези две страни, но пет от шестте местни вида есетрови риби в река Дунав са критично застрашени и уловът на есетрови риби е забранен. Шестият вид се смята вече за изчезнал.
Според новия доклад между 2000 и 2009 в държавите-членки на ЕС са регистрирани общо 14 конфискации на незаконен хайвер с произход от България (27,5 кг в пет пратки) и Румъния (25 кг в девет пратки). Нито България, нито Румъния са заловили незаконен хайвер.
Поради високата си цена и рядкост, хайверът - един от най-скъпите продукти на дивата природа - често се търгува незаконно. Сред есетровите видове от река Дунав е моруната (наричана също и белуга), известна със скъпия си хайвер. Търговията с хайвер вероятно е изключително печеливш бизнес. Цената на дребно достига 6000 евро за килограм.
След като през 2007 г. Румъния и България се присъединиха към ЕС, каквато и да е незаконна търговия в рамките на ЕС става по-трудна за откриване и предотвратяване. Освен това поради географското си положение двете страни са потенциални портали за незаконна търговия с хайвер от Каспийско море, най-важния естествен развъдник на есетри в света.