fbpx Нова инициатива подкрепя програмирането | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова инициатива подкрепя програмирането

Стартира инициативата „Запознайте се и програмирайте“, която подкрепя събития, даващи възможност на деца и младежи от 8 до 24-годишна възраст да се докоснат до света на програмирането. Главна цел на инициативата е младите хора да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор, както и да увеличат познанията си за начина, по който функционира съвременният дигитален свят.

В днешно време учени и предприемачи се обединяват около вярването, че кодирането като умение ще бъде от огромна необходимост за младите хора, за да развиват световната икономика в бъдеще. Инициативата на SAP адресира тази нужда на подрастващото поколение и се стреми да подпомогне адаптацията към „утрешния“ дигитален свят.
„Запознайте се и програмирайте“ насърчава граждански организации да организират събития за програмиране по време на Европейската седмица на програмирането, която тази година ще се проведе от 7 до 22 октомври. Сдружения с нестопанска цел могат да получат до 300 евро, за да реализират събитие, което да покаже на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как то може да даде живот на идеите. Възможни събития са например хакатони, работилници за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика или други формати.

В България „Запознайте се и програмирайте" се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ като единствен партньор на TechSoup за България. SAP провежда инициативата в още 14 държави - Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна.