fbpx Нови три Wi-Fi зони осигуряват безплатен интернет в столицата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови три Wi-Fi зони осигуряват безплатен интернет в столицата

Водеща снимка
Да

Нови три Wi-Fi зони осигуряват безплатен интернет в столицата

А1 изгради три Wi-Fi зони в София, благодарение на които гражданите и гостите на столицата имат достъп до безплатен безжичен интернет в едни от най-натоварените централни части на града. Wi-Fi зоните са изградени от А1 по поръчка на Столична община като част от инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. Тя има за цел да насърчи предоставянето на безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места като паркове, площади, административни сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи.

Трите зони в София, оборудвани от А1, обхващат Моста на влюбените и парка на НДК, булевард „Витоша“ и района на Съдебната палата. За целта А1 е осигурила трасе, започващо от района на хотел „Шератон“ до хотел „Хилтън“ в София, което е с дължина 1 800 метра. През последните 30 дни над 35 000 потребителя са използвали безплатните Wi-Fi мрежи в столицата.

По програмата на Европейската комисия WiFi4EU изградените от А1 проекти вече са на разположение на гражданите и гостите на близо 70 общини в България. Сред тях са Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Шумен, Ботевград и други. От четвъртата и финална вълна на кандидатстване по инициативата WiFi4EU А1 беше предпочетеният технологичен партньор от още 6 български общини. В тях зоните за безжичен интернет предстои да бъдат изградени и въведени в експлоатация.

Решението на А1 за изграждане на безжичните интернет мрежи в общините е базирано на услугата А1 Smart Net. При нея А1 използва технологии на Cisco и освен безплатен достъп до безжичен интернет за гражданите на публични места общините могат да създадат свой уеб портал. Той може да бъде персонализиран със символа на съответния град и текст, който да приветства потребителите на мрежата при включване към нея. Така общинските администрации получават още един канал за комуникация с гражданите, чрез който да информират за предстоящи събития в конкретния район, близките забележителности, или работно време и контакти на институциите в града.

Facebook коментари