fbpx Новите клиенти са по-скъпи от старите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите клиенти са по-скъпи от старите

Повече от 20 топ-мениджъри от над 100 български и мултинационални компании дискутираха необходимостта да се промени начинът, по който се правят продажби и бизнес днес. Промяна в отношението, в разбирането на клиента, промяна в интегрирането на търговските функции в другите процеси на производство и обслужване, промяна в управлението на хора. Това са някои от областите, които очертаха.
При откриването Никитас Константелос , изпълнителен директор на Групата ICAP Group подчерта, че нуждата от промени наистина е наболяла в съвременния бизнес-свят. Тони Хюз, изпълнителен директор на Huthwaite International, който е внедрил проекти за хиляди търговци в 29 държави на над 3 континента, изтъкна някои от най-често срещаните грешки при продажбите – често под натиска на кризата вместо да „добавят стойност” компаниите „прехвърлят стойност” – тоест дават повече срещу по-малко и дори увеличават очакванията на клиентите. „Това предизвика краха на много играчи на пазара и е опасност, която трябва да се избягва.” – предупреждава Хюз. Работата в сътрудничество с клиента е новият начин да се правят нещата според изследванията на компанията, която представлява. Това води до необходимата промяна в отношението, която от своя страна гарантира увеличени продажби.
Друг проблем е липсата на отношение, което кара настоящите клиенти да си тръгнат, а бъдещите – да влязат през вратата. Най-важното е да задържиш настоящите клиенти, тъй като да спечелиш нови струва пет до десет пъти по-скъпо.