fbpx Новите молове ще раздвижат търговията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите молове ще раздвижат търговията

Новите молове ще раздвижат търговията

Последните 3 до 6 месеца преди откриването на един търговски център са най-активни за отдаването под наем. Очакванията за значителен брой сделки за площи в столичните молове Paradise Center и Bulgaria Mall е да станат през втората половина на 2012 г., коментират от Forton International. Пазарът ги приема с интерес, както заради ключовите локации, така и защото са с нови за нашия пазар концепции. Paradise Centerще бъде първият за страната ни лайфстайл мол с акцент върху зоните за забавление. Следващите проекти, които се очаква да бъдат открити, са South Ring Mall (72 000 кв.м) в София и The Strand (30 500 кв.м) в Бургас. Така общият обем търговски площи до края на 2013 г. ще достигне 775 050 кв.м., което представлява ръст от 39 %.

Близо 50% от изграждащите се площи в София вече са договорени, което дава основание на анализаторите да вярваме, че новите търговски центрове ще стартират с добра заетост. Сериозните наематели не могат да си позволят да не влязат в новите молове, защото отсъствието им от актуалните атрактивни търговски локации ще доведе до загуба на пазарен дял. С увеличения брой обекти те очакват да затвърдят пазарната позиция на брандовете си, дори и да не постигнат краткосрочно увеличаване на печалбите си. Интересът към новите молове е от три групи клиенти – (1) тези, които вече познаваме от съществуващите търговски центрове, (2) новите марки, които ще стъпят за първи път в България и (3) една група с потенциал, чието поведение тепърва се анализира – ритейлърите, които познаваме от търговските улици, но до момента са без присъствие в търговски център.

Очакванията на наемателите за ръст на потреблението към момента на откриване на новите търговски центрове задържат наемните нива в познатите граници. Какъв ще бъде ефектът върху тях от пускането на новите значителни обеми нови площи ще зависи не само от стратегиите на инвеститори и наематели, но най-вече от развитието на общата икономическа среда.
Към момента на 1000 жители у нас се падат по около 81 кв.м търговска площ, което все още отрежда на България едно от последните места в Европа. След отварянето на новите проекти на 1000 души в страната ни ще има по 105 кв.м. Най-много са търговските площи в столицата – 188 000 кв.м, следвани от тези във Варна – 130 000 кв.м, Пловдив – 67 000 кв.м и Бургас с 65 600 кв.м.

Няколко big-box наематели са отворили нови магазини в страната – Bauhaus в София, Jumbo в Русе, Baumax - във Варна и Русе. В същото време някои наематели оптимизират дейността си като намаляват броя на магазините си. Най-значимото събитие за първото полугодие на 2012 г. анализаторите определят влизането на H&M на българския пазар. Веригата откри с голям успех 4 магазина в рамките на няколко месеца - 2 обекта отвориха врати в София и по един във Варна и Бургас. Интересни сделки се сключиха и в търговските центрове - Paradise Center подписа с Carrefour с концепцията Planet, H&M, Cinema City, Technomarket@home, Playground, Happy и Orange Fitness.

Наемните нива в моловете остават без съществени промени и през първото полугодие на 2012 г. се задържат на нива около 27 евро на кв.м за обект с площ от около 100-150 кв.м. От друга страна наемите на бул. „Витоша” демонстрират спад от около 20% от началото на годината заради ремонта в района. Към момента нивата на търговската улица са около 40 евро на кв.м. Доходността в столичните молове пък остава около 9%.
Според консултантите от Forton International макар все още да се говори с резерви за развитието на пазара на търговски площи у нас, той има своя потенциал, около него има и положителни новини. Интересът и реалното навлизане на международните имена като H&M и Debenhams са доказателство, че пазарът се развива и са добър индикатор за неговото бъдеще.

 

Facebook коментари