fbpx Общинската администрация ще въвежде комплексно административно обслужване от 25 март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Общинската администрация ще въвежде комплексно административно обслужване от 25 март

Общинската администрация е в края на подготвителния процес за старта на комплексното административно обслужване на 25 март. Това стана ясно по време на 16-тата конференция за електронно управление “Трансформиране на администрацията в посока добро управление”, която се състоя в столицата на 12 и 13 март.

Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че общините са ключов фактор в развитието на електронното управление. Според зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, 80% от електронните услуги в момента се предоставят от тях.

„Датата март 2015 г. беше свързана с напрежение при общинските администрации. Наложи се да се извърши значителна по обем подготвителната работа. Трябваше да установим при кои общински услуги се изискват документи, които самата община предоставя, така че те да отпаднат. Това от своя страна наложи промяна на организацията на процеса, създаване на нови нормативни документи, нова технология на документооборота, срокове и др. Вече обаче сме към края на този процес“, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Три са основните проблеми пред общините, стана ясно по време на конференцията: достъпа на общините до Единната среда за обмен на електронни документи (ЕСОЕД), нормативните промени и липсата на достатъчен технически и кадрови капацитет.

Решаването на тези проблеми е в основата на предоставяне на качествена услуга на гражданите. Резултати от различни проучвания сочат, че в последните години електронните услуги се подобриха именно под натиска на гражданите.