fbpx Очаква се цената на гроздето да поскъпне с 30% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се цената на гроздето да поскъпне с 30%

Износът на български вина се е увеличил с 16 % от началото на годината. каза земеделския министърът Мирослав Найденов, който откри гроздобера на масива на ЕТ „Красимира Костова- Мира” в село Хърсово, община Сандански. Най-големият износ е за Русия, Полша, Германия и други. Вътрешното потребление на вина също е увеличено с 13 %.
Поради голямата суша през лятото, реколтата от грозде ще е с 30 % по-ниска през тази година, качеството обаче е много добро. Очакванията са за по-високи цени на гроздето. И тази година има интерес към износа на грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия.
Собственикът на избата в Хърсово Коста Костов посочи, че изкупните цени на гроздето тази година са 60-80 стотинки за килограм за Мерло и за Каберне.

С решение от 28 юни 2012 г., Европейската комисия одобри поредната промоционална програма с българско участие – „Междудържавна програма за промоция на вина със защитено географско указание (ЗГУ) и защитено наименование за произход (ЗНП) в трети страни (Швейцария, САЩ и Китай)”. Програмата е българо – гръцка и е подадена съвместно от Националната лозаро-винарска камара и гръцката асоциация ENOABE като целта й е популяризиране на български и гръцки качествени вина на пазарите на Швейцария, САЩ и Китай за срок от 3 години.