fbpx Онлайн пазарът на детски играчи с ръст от 15% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Онлайн пазарът на детски играчи с ръст от 15%

Онлайн пазарът на детски играчи с ръст от 15%

През последните две години българските родители значително са увеличили годишния си бюджет си за играчки, сочат данни от проучване на онлайн портала Patilanci. Семейство с едно дете, харчи средно по 40 лв., а тази сума скача тройно, до 120 лв., по време на големи празници, като Нова година и Деня на детето – 1-ви юни. Онлайн пазарът също се развива с бързи темпове, като родителите купуват чрез интернет играчки на средна стойност до 98 лв. Годишно. Най-продаваните играчки през 2013 са Робо рибките, Барби, Лего, Кукли бебета и други играчки, които се рекламират по телевизията. Особено се е повишил интересът към интерактивни игри или играчки за развитието на ума на подрастващите, както и играчки – с десетки функции, мелодии и т.н.

Пазарът на детски играчки в света само за последната година е увеличил обема си с 20 млн. лв. България не изостава от световните трендове. Според проучване на Global Industry Analysts до 2015 г. размерът на този пазар в глобален мащаб се очаква да достигне 100 млрд. щ.д.

Друга интересна статистика сочи, че всяка година се стартират между 20 и 30 нови български магазина за играчки, като средно едва един от тях успява да се наложи силно на пазара.