fbpx Оптимизъм в авиобизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оптимизъм в авиобизнеса

Първото тримесечие на 2014 г. се очерта като много успешно за авиационния бранш у нас. Само преди два дни летище София обяви 7.3% ръст на обслужените пътници за периода, спрямо миналата година. Броят на кацналите и излетели самолети пък е нараснал с 2.7%.

„Oтчетените резутати са обнадеждаващи. Надеждите на участниците на пазара на авиобилети са за връщане на растежните темпове отпреди 5 години, когато пазар България отбелязваше средно 12% ръст на годишна база“ – коментира Доньо Марков от онлайн туристическа агенция eSKY.bg.

Припомняме, че в последните месеци бяха обявени няколко нови маршрута до България. В средата на май нискотарифният превозвач Wizzair ще стартира евтини полети до Тел Авив. Само преди две седмици същата авиокомпания обяви нов маршрут – София–Малта на доста атрактивни цени. Полетите ще се изпълняват от юни. Още една нова и не толкова позната дестинация на превозвача е Малмьо в Швеция, полети до която също стартират в средата на май. Отново през май, Турските авиолинии ще започнат да осъществяват полети между Варна и Истанбул.

В края на март стартираха и полетите между Белград, София и Варна на сръбския национален превозвач. Този маршрут предлага не само бърз директен превоз до сръбската столица, но и възможности за удобни връзки с още 35 дестинации.

„Всички тези нови маршрути, новият терминал на летище Варна, планът за изграждане на нова писта на летище София, поготовката за откриване на директен полет до САЩ и все по-конкурентната среда на пазара са предпоставка за оптимистична прогноза и през останалата част от годината. Новите възможности предизвикват повече търсене, а това неминуемо води до ситуация, в която всички печелят – авиокомпаниите изпълняват бюджетите си, въпреки ценовите войни, а потребителите се радват на повече отворени дестинации и изгодни цени“ – допълва още Марков.