fbpx Още 190 хил. касови апарати трябва да се свържат с НАП | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Още 190 хил. касови апарати трябва да се свържат с НАП

Вече 11 318 касови апарати са свързани с информационната система на НАП, преди да е изтекъл крайният срок, който е края на сетпември. Очаква се до края на август 2011 г. дистанционна връзка да имат още 10 000 апарати на вносители, производители и търговци с лекарства. Предстои обаче още 190 000 фискални устройства на регистрираните по ДДС фирми да създадат електронна връзка със сървърите на НАП. 

Последните промени в наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства въведоха изискване всички касови апарати да бъдат свързани дистанционно с НАП на три етапа. Срокът на първия – за търговците с течни горива, вече изтече на 1 януари. До 30 септември 2011 г. такава връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят всички регистрирани по ЗДДС дружества. За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 година.

От НАП апелират да не се изчаква крайния срок – 30 септември 2011 г., а търговците в най-скоро време да се обърнат към сервизната фирма, която обслужва касовите им апарати или директно към производителя му. Служителите там могат да им кажат дали апаратът, който притежават, подлежи на модификация, за да се свърже с НАП или трябва да се купи нов.