fbpx Отбелязаха Световния ден на Географските информационни системи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Отбелязаха Световния ден на Географските информационни системи

етикети

Рекорден брой участници се включиха в Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Официален организатор на събитието е Есри България, а партньори са над 50 водещи организации от различни сфери.

Под надслов „С ГИС създаваме по-устойчив свят заедно“, престижното събитие беше официално открито от Валентин Мундров, заместник-министър на електронното управление, Николай Найденов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, проф. д-р Климент Найденов, председател на Българско географско дружество и декан на Геолого-географски факултет към Софийски университет, и Евгения Караджова, основател и управител на Есри България.

Специално за ГИС деня в България пристигна и Филип Мот, генерален директор на Есри Европа, който демонстрира уеб ГИС приложението на Световната метеорологична организация, с което се представя състоянието на климата в Европа, както и прилагането на ГИС за подпомагане изграждането на първата нова атомна електроцентрала от двадесет години в Обединеното кралство – най-мащабният проект на Великобритания в енергетиката и борбата с изменението на климата.

Катарина Клементе от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). представи новостите в приложенията на ГИС за интегрирано европейско управление на границите. Катарина Клементе показа различни системи и ГИС дашборди, с които Frontex следи и управлява границите на Европейския съюз. Поради голямото въздействие на войната в Украйна върху външните граници на ЕС, Frontex e създала кризисна клетка за наблюдение на ситуацията. ГИС екипът в нея ежедневно изготвя карти, представящи ситуационната картина по границите, за нуждите на Европейската комисия и изпълнителното ръководство на агенцията.  

Бяха представени и едни от най-значимите и иновативни ГИС системи и приложения, внедрени през последната година у нас от различни организации. Сред тях са: Развитие на специализираните информационни системи за пространствени данни на Агенция по геодезия, картография и кадастър; Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време на Министерство на околната среда и водите; ГИС за изборни процеси – Министерство на вътрешните работи; ГИС приложения за нуждите на Столична община – район „Средец“; Ново поколение мобилни и уеб ГИС приложения на „Софийска вода“, част от Veolia; Геоинформационни приложения за ВЕИ проекти – CWP Global; Морски пространствен план на Р. България 2021-2035 г. и много други.