fbpx Отбелязваме националният ден на безопасността на движението по пътищата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отбелязваме националният ден на безопасността на движението по пътищата

Водеща снимка

Отбелязваме националният ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а в днешния ден са предвидени редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност. Всички те преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

През тази година институциите съсредоточават усилия около 4 ключови теми свързани с безопасността на движението по пътищата:

1). Опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране;

2). Скоростта;

3). Важността от поставяне на обезопасителен колан;

4). Безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците. За всяка от тях са разработени единни визии, които са предоставени за безвъзмездно ползване на областните администрации, общини и други институции, неправителствени организации и компании. Със съвместни усилия те ще бъдат разпространени в цялата страна заедно с посланията за повече толерантност и безопасност на пътя. В ситуацията на световна пандемия това е един от подходите да се акцентира вниманието на хората и в частност на пътуващите към темата, без да се инициират събития, които да събират множество присъстващи.

Заедно с това редица общини и организации са планирали допълнителни инициативи за отбелязване на 29 юни. Във Велико Търново ще се проведат активности в детски градини, открити уроци в училища и организиране на детски конкурс; Враца е домакин на изложба посветена на пътната безопасност, а в областта ще бъдат провеждани беседи с ученици; В Габрово се организира изложба и конкурс на открито под надслов „Спазвай правилата, както във играта” и редица прояви в училищата в областта; в област Кърджали ще се организира презентация на тема: „На пътя животът е с предимство!“ сред кандидат-водачите на МПС, както и раздаване на информационни материали с тематични послания; в област Кюстендил се организират беседи с деца и ученици; В Плевен ще се проведе демонстрация за оказване на първа долекарска помощ и се организират състезателни игри, презентации, конкурси, изложби и др.; в градския транспорт на Русе ще бъдат публикувани послания за повече безопасност и толерантност на пътя и ще бъдат организирани интерактивни игри за децата; в Търговище се провеждат дистанционни уроци, в които ще бъдат представени видеоклипове и изготвени от учителите, преподаващи БДП и ще бъдат организирани изложби на рисунки по темата. Това е малка част от планираните събития в страната, като активностите ще продължат през цялата седмица.

Много от инициативите неслучайно поставят фокус към децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Първостепенен приоритет за ДАБДП e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините. Посланието към младежите, които скоро са придобили правоспособност за управление на МПС и към тези, на които това скоро предстои е да не надценяват собствените си умения. “Целият живот е пред вас, не го поставяйте на карта, за да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а последствията могат да бъдат фатални”, е посланието на организаторите на проявите в днешния ден.

Денят на безопасността на движението по пътищата се отбелязва за втори път в нашата страна. През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни бе определена за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период. Затова бе определен национален ден, в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.

Facebook коментари