Отбелязват деня на безопасен интернет

На 9 февруари България ще отбележи Международния ден за безопасен интернет, съвместно с Националния център за безопасен интернет. В тазгодишния Ден за безопасен интернет представители на Майкрософт ще участват в конференция за бъдещето на интернет - „Какво “да” и какво “не”...за няколко лайка повече?“. В рамките на еднодневното събитие ще бъдат дискутирани теми като тенденциите в развитието и ползването на интернет през последните години, модели и начини за утвърждаване на по-позитивни нагласи в личния виртуален живот и как могат да се минимизират негативните влияния в онлайн среда. В конференцията ще участват над 300 ученика от София и страната на възраст от 12 до 18 години, 40 експерти от държавни институции, частния и неправителствен сектор и медии.

На 9 февруари Майкрософт ще постави началото и на кампания в подкрепа на работата на Националния център за безопасен интернет. В рамките на инициативата ще бъде разработена книжка за родители, която ще съдържа информция за безопасното онлайн поведение, както и за най-честите опасности за деца в интернет, съвети за защита и представяне на опциите за родителски контрол в Windows. В допълнение Майкрософт и Центърът за безопасен интернет ще инициират и серия от срещи с родители, на които ще бъдат обсъдени темите за безопасното онлайн поведение.

Международният ден за безопасен интернет е инициатива на Европейската комисия, която се провежда за тринадесети пореден път. Утвърдена с годините, тя успява да излезе и извън Европа, като обхваща над 100 държави на всички континенти.