fbpx Интернет - книга за похвали и оплаквания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет - книга за похвали и оплаквания

Днес „бъдещето”, за което толкова дълго говорихме като за научна фантастика, ни заля с реалността си. Макар, че съществува и гледна точка, че скоростта на промените не е толкова динамична, колкото е на пръв поглед. Пол Сафо, директор на Института за бъдещето в Менло парк, Калифорния, установява, че периодът, необходим на новите идеи, за да навлязат трайно в културата, продължава средно около трийсет години.

Любопитни са типичните етапа в 30-те години от правилото. Първото десетилетие обикновено е свързано с много вълнения, но не и с широко разпространение. Второто десетилетие започва с проникването на изобретението в обществото. Третото десетилетие може да се обозначи с мотото – „Какво пък толкова, всички го използват”.

В кои ли етап се намират вече станалите ежедневие понятия „социални мрежи”, „социални медии”, "социален букмарк”? Факт е, че Web 2.0 за кратко се превърна в един нов свят с неограничени възможности за комуникация и таргетиране на аудиторията. От началото на своето съществуване до днес същността и смисълът на глобалната мрежа не се е променил. Новото и революционното е в съдържанието. В началото съдържанието на уебсайтовете беше статично, но днес сайтовете стават не само по-динамични, но и комуникиращи с потребителя. Подобно на всеки нов продукт, така и Web 2.0 не само добави множество нововъведения, но и промени стандартите.  Днес всеки от нас има любими сайтове. Може да сподели и да се изкаже по всяко време на денонощието.

Социални мрежи
Цел: опознаване, поддържане на комуникация и контакти, работа по определена кауза и т.н

Социални медии
Цел: сайтове, които се попълват със съдържание от самите потребители

Социален букмарк
Цел: Потребителите записват любими, важни или полезни линкове (т.нар. “отметки”), към които могат да се върнат, да споделят с други потребители и т.н.

Интересно е, че в последно време потребителите вече генерират повече съдържание относно марки, продукти и услуги отколкото самите компании. Свободата е сладко нещо. Усещането, че само с върха на пръстите си можеш да споделиш мнение и емоция и то точно сред най- подходящата аудитория е уникална възможност. Вече в точно определени сайтове, хора с едни и същи интереси или проблеми могат да обменят опит и да направят всеки съпричастен към преживяното в оф лайн живота си. Всъщност Мрежата се превръща в една безкрайна по обем и възможности книга за похвали и оплаквания. Разбира се това е и прекрасна среда за манипулиране, нещо от което тепърва доста комуникатори ще се опитват да се възползват и да усъвършенстват като техника.

Малко отчайващо звучи, но днес компаниите имат все по-малък контрол върху това какво се говори за техните марки от потребителите. Мрежата е достъпна за всеки, а и грамотните в интернет комуникирането лавинообразно растат с всеки изминал ден. Затова всяка компания, която иска да е в час с истинското мнение на аудиториите си би трябвало да „слуша” специализираните социални мрежи и медии.

Барак Обама - новият социален онлайн гуру
Големият хит и дори наричаният вече от специалисти он-лайн гуру за 2009-та година, остава президента на САЩ - Барак Обама. Той влезе в ежедневието на милиони чрез всекидневен контакт в социалните мрежи, имейли и онлайн видео. Обама успя и спечели изборите най-вече заради промяната на стратегическото мислене като цяло. Това е схема, която тепърва ще се прилага в бъдещи избори и бизнес комуникации. Чрез комбинирането на социалните медии и микро-таргетирането беше открита силата на мултиплицирането. На практика аудиторията беше „отприщена” сама да тиражира и управлява медийното съдържание. Барак Обама срази Маккейн в социалните медии и мрежи, защото успя да комуникира индивидуално с гласоподавателите си. Трафикът на уеб сайта му е бил 2 пъти по-голям от този на Маккейн, 4 пъти повече избиратели са го видяли в You Toube, 5 пъти повече във Фейсбук. Разбира се, и вложените усилия са били сериозни – 10 пъти по-голям екип за поддържане на онлайн комуникацията.

Някои основни стъпки за работа в социалните мрежи
- Започнете отрано в социалните медии.
- Създайте възможно по-масивна база от последователи.
- Иновирайте.
- Нека ви откриват лесно и нека ви препоръчват.
- Изберете местата, в които ще се развивате
- Насочвайте енергията на онлайн ентусиазма към таргетирани дейности, които съвпадат с целите на кампанията ви.
- Интегрирайте онлайн елементи във всичко, което правите.