fbpx Галя Нифору: Започваме експорт на български вина за Украйна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Галя Нифору: Започваме експорт на български вина за Украйна

Галя Нифору е винен експерт и председател на Българската асоциация на производителите и износителите на вино. В началото на ноември асоциацията участва със свой щанд на най-големия форум за вино и храни в украинската столица Киев, където представя български вина. Новините от там са много добри, като потвърждение за това е, че няколко български изби започват да изнасят свои вина за Украйна. Ето какво сподели Нифору за списанието ни:

Г-жо Нифору, преди дни се завърнахте от винено изложение Wine&Spirits Ukraine 2021 в Киев, където Bulgarian Winemaking&Export Association представи български вина. Разкажете малко повече за самото изложение.

- За първа година Българското вино в лицето на Българската асоциация на винопроизводителите и износителите на вино бе представено в Украйна. След направения анализ от наша страна, решихме, че това е много интересен и бързоразвиващ се пазар, на който трябва да стъпим. Асоциацията ни съществува вече 10 години и е единствената организация в България, която работи за цялостното представяне на Българското вино на чуждите пазари. Работили сме и продължаваме работа в Япония, Китай, Южна Корея, САЩ, а сега включихме и Украйна.

Изложението е най-голямото в Украйна и най-важно за нашата промишленост. Участието само на изложение не би довело до резултатите, които постигнахме, ако не бяхме направили цялостна програма за навлизане на Украинския винен пазар, а именно: бизнес конгрес, два семинара и важни B2B срещи преди самото изложение, на които поканихме вносители, дистрибутори, собственици на вериги магазини, F&B мениджъри на топ ресторанти, медии и др.

Огромна помощ в организацията на събитията ни оказа и Българското посолство в лицето на завеждащия служба СТИВ в Киев, г-н Стефан Софрониев, който покани важни политически лица и хора от бизнеса, както и председателя на Украинската организация на сомелиерите г-н Дмитро Сидоренко, с когото имам лични контакти от 13 години.

Имаме и новина от Киев. Започваме да изнасяме български вина за Украйна. Как минаха преговорите, защото да се пробие в нова държава, не е лесно.

- Досега не сме имали толкова бърз ефект от нашите усилия. Всички успехи идват от отборната игра и в случая голяма роля изиграха нашите литовски партньори, които са с много силни позиции в Украйна. Качеството на представените вина беше много добро и украинските специалисти оцениха това.

Как се приеха като цяло българските вина в Киев? Какво впечатли украинската публика?

- Българските вина се приеха чудесно в Киев! Повечето от винените специалисти казаха, че такова успешно лансиране на нова винена страна не са правили и Франция и Италия дори, което за нас е огромно задоволство от добре свършената работа. Тук е мястото да кажа едно голямо браво на моя екип, който в продължение на 4 месеца организира всичко това – Яна Трайкова и Чая Колева, млади и талантливи момичета, които милеят за Българското вино и които внасят така желаната промяна в подхода за представянето му.

В Киев представихме местни и международни сортове, които се приеха еднакво добре. Бели, розета и червени – всички намериха своите почитатели. Димят, гъмза, мавруд и Мелник – очароваха киевчани, а от международните сортове представихме – Совиньон Блан, Шардоне, Пти вердо, Мерло, Гренаш, Мурведр, Сира.

Може ли Украйна да бъде добър нов пазар за България, още повече, че е съвсем близо до България?

- Аз мисля, че до три години Украйна има потенциалът да стане един от водещите пазари за Българското вино, разбира се, ако се действа професионално и адекватно. Не трябва да се забравя и близостта на културите – славянския език, православието са допирни точки, които ни сближават. Фактът, че над 500 000 украинци почиват на Черноморието всяка година също е много важен фактор.

Има ли винена култура в Украйна? Не са ни познати украинските вина. Може ли с интересни храни и вина да бъдат предизвикани гурманите?

- Украйна започва да произвежда собствено вино, но качеството му в момента е като нашето преди 15 години и трябва да извърви своя път в качествено отношение. Ресторантската култура обаче е на много високо ниво във всяко едно отношение – дизайн на ресторанти, интересни менюта, винени листи, участие на сомелиерите в тях.

Ще се изненадате колко бързо и колко добре се е развила винената култура в Киев. Говоря за град с 6 милиона души платежоспособно население, в който има над 5 големи вериги винени магазини, във всяка част на града. Събития се организират постоянно. Ще се изненадате от огромното разнообразие от вина в супермаркети, прилежно обозначени по държави. Целта ни е още догодина в два от най-важните вериги супермаркети да има секция „Вино от България“ и мисля, че ще успеем!

Снимки: Галя Нифору