fbpx Откриха огоромен стоманен бюст-статуя на Луи Шевроле | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриха огоромен стоманен бюст-статуя на Луи Шевроле

Откриха огоромен стоманен бюст-статуя на Луи Шевроле

Мащабна скулптурна пластика от метал, посветена на Луи Шевроле - един от пионерите в автомобилната област и съосновател на компанията Chevrolet откриха в швейцарския град Ла Шо дьо Фон. Скулптурата изобразява пластика във формата на триизмерно инвертиран бюст. Монументът, изпълнен от неръждаема стомана с огледално полирана повърхност е дело на женевския скулптор Кристиан Гонценбах и е най-големият по рода си в Швейцария с височина над седем метра и тегло от осем тона

Конкурсът за паметника бе стартиран в годината на вековния юбилей на марката Chevrolet. Скулптурата е дело на Кристиан Гонценбах, който спечели творческия конкурс, стартиран на трети ноември 2011 година - денят, в който се навърши 100-годишния юбилей на американската марка. Международно жури, съставено от представители на компанията Chevrolet, обществеността на Ла Шо дьо Фон и сферата на изкуството избра проекта на Гонценбах за победител сред останалите изключително интересни участници в конкурса.

Скулптурата прави впечатление със своята полирана до огледален блясък и гладка като стъкло повърхност. В продължение на дванайсет месеца отделните части на творбата са отлети и последователно заварени помежду си във специализираната в тази област леярна в тайванската столица Тайпе.

Външната обвивка на осемтонната скулптура е изпълнена от общо 71 листа висококачествена неръждаема стомана, а структурната цялост на творбата се осигурява от разположената във вътрешността носеща конструкция от метални пръти и греди. Долната част от конструкцията служи и за основа на монументалната пластика, с която тя е закрепена неподвижно към постамента.

Скулптурата е поставена върху пиедестал с височина 28 сантиметра, изпълнен от оцветен в черно бетон. Точките на закрепване на пластиката преминават през основата и фиксират надеждно цялата конструкция към отлетия в земята фундамент. Tворбата е разположена в Парк дьо л'Оест в Ла Шо дьо Фон. Изпълнението на проекта по изпълнението и монтажа на място е ръководено от Фредерике Шмид – изключително опитен проектен ръководител за осъществяване на художествени проекти в градска среда.

Facebook коментари